Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Genís de Monells - CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L'HEURA (CATALUNYA)

(Referència: 6706)


Alçada del campanar 26.45
Descripció Altitud: 56 metres.
Església de cap el 1785 segons consta a la portalada, però per dins és anterior, segurament, pel que fa a l'absis, del segle XIV, i de finals del segle XVI o principis del XVII en gòtic tardà pel que fa a la resta. Consta d'una nau coberta amb una volta ogival simple de cinc trams, un d'ells amb el cor; les claus de volta no estan ben alineades, en la primera hi ha dos caps adossats. Té un absis poligonal de cinc costats amb les nervadures gòtiques que descansen en mènsules situades a poca alçada del terra; està decorat amb tres finestres ogivals, dues d'elles cegues. La nau va acompanyada amb cinc capelles laterals per banda, algunes, les properes a l'absis, clarament gòtiques amb voltes de creuria; les altres, amb voltes de canó. Hi ha un cor als peus que descansa en un arc carpanell. Els seus murs mostren paraments de carreus mitjans de pedra blanca, ben escairats i alineats al frontis encara que ennegrits per humitats i regalims; els laterals són de paredat.
El frontis té una portalada barroca amb el portal en arc rebaixat amb unes pilastres adossades als muntants; part d'amunt hi ha un frontó arquejat truncat amb fornícula amb imatge dins del timpà, una rosassa motllurada sobre mateix amb una rica decoració sobreposada barroco-rococó en relleu, una finestra el·líptica a mitja alçada també rodejada de relleus barrocs, i una cornisa motllurada amb curvatura convexa al centre i còncava als laterals; uns pinacles de bola s'aixequen als cinc extrems. Quatre pilastres d'escàs relleu recorren de dalt a baix el frontis dividint-lo en tres zones situades sota mateix dels pinacles de bola de la cornisa i a les cantoneres.
Té restes d'una antiga edificació romànica, una part d'un absis semicircular, visible solament dins d'una edificació situada a migdia de l'absis gòtic, accessible només des del cementiri veí.
Guarda una imatge que ara es troba a la fornícula del portal; és antiga, renaixentista segurament, incorporada recentment (2003) a aquest lloc; el seu origen és desconegut. La pica baptismal porta la data gravada de 1611.
Campanar del 1788. Té el primer cos de planta quadrada (7'10 x 7'10 m); el segon vuitavat del 1930 gairebé és tan alt com el primer. La cel·la està oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara alterna; està coronat per una fina cornisa i un terrat amb barana de paredat i pinacles de bola als vuit angles. Els seus murs, amb alguna de les cantoneres carreuada, són de paredat a excepció del que dóna al frontis que té un parament de carreus.
Situació: adossat al mur de tramuntana fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent del qual sembla una prolongació lateral pel seu parament frontal de carreus de pedra clara com la resta de la façana.
Alçada: 26'45 metres.
Esveltesa: 3,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7047
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-05-2003)
  • 3 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 01-05-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L'HEURA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 82 Visitants: 82 Usuaris: 0