Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Julià i Santa Basilissa de Corçà - CORÇÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6690)


Alçada del campanar 38.55
Descripció Altitud: 43 metres.
Església del segle XVIII amb restes romàniques dels segles XII i XIII; es troben a l'absis semicircular modificat i ampliat aprofitant els carreus romànics del temple antic; també en part del mur de tramuntana i a la façana principal. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes de llunetes, obra del segle XVIII; està capçada per un presbiteri semicircular amb un tram afegit. Els seus murs mostren paraments de carreus grans i ben escairats per l'exterior i amb un arrebossat emblanquinat per l'interior.
El frontis romànic té un aspecte d'un cert abandonament; té un portal dovellat amb dues arquivoltes de mig punt, un òcul motllurat i atrompetat a mitja alçada i dues finestres d'arc de mig punt una mica més enlaire i que segurament formaven part d'una antiga espadanya de dos ulls; ara han quedat incorporades al mur frontal en sobrepujar-lo; al damunt i a la dreta d'una minsa cornisa horitzontal hi figura una espadanya d'un ull sense campana. El mur romànic mostra un parament de carreus mitjans ben escairats disposats en filades uniformes; a la part superior s'hi veuen peces irregulars que són indici de les modificacions del temps del barroc.
Dimensions: 20'41 x 9'78 x 14'30 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 16'90 metres.
Campanar originàriament exempt aixecat en un estil barroc auster el segle XVIII. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'80 x 6'00 m) i un de segon de caires aixamfranats amb la cel·la de quatre finestres d'arc apuntat i baranes de balustres, una motllura a la seva base i una altra a l'arrencada dels arcs; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada que incorpora un rellotge d'esfera a la banda sud. Al seu damunt s'aixeca una torrella quadrada i aixamfranada amb quatre finestres d'arcs apuntats coberta per una cúpula semiesfèrica decorada amb ceràmica vidriada vermellosa; també hi penja alguna campana. Els murs mostren paraments de maçoneria amb les cantoneres de grans carreus ben escairats; la cantonera del sud-est restà inacabada; sembla que havia d'unir-se a una nova façana barroca en l'ampliació del segle XVIII que va quedar sense aixecar-se; això ha permès conservar la façana romànica primitiva. Té la porta d'entrada a la seva cara nord; una escala del tipus català sobre voltes i arrapada als murs permet accedir a la cel·la; al capdamunt es transforma en una escala de cargol.
Situació: exempt a prop de l'angle sud-oest del frontis encarat a ponent; avui hi ha adossada a la seva paret de llevant la nova capella del baptisteri que l'uneix a la fàbrica de l'església.
Alçada: 38'55 metres.
Esveltesa: 6,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7011
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-01-2007)
 • 10 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 20-11-2019

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesMaria del Mont Carmel, Assumpta i Basilissa (1)BARBERÍ (OLOT)194667174
  Cel·la del rellotgeCampana horària (A)194587381

 • CORÇÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF