Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - COLOMERS (CATALUNYA)

(Referència: 6689)


Alçada del campanar 26.15
Descripció Altitud: 41 metres.
Església d'origen romànic dels segles XI-XIII i molt modificada als segles XVI i XIX quan fou sobrealçada. Consta d'una nau de tres trams coberts amb una volta de canó (s. XIII) sobre una senzilla imposta i oberta a les capelles laterals per arcs damunt impostes; estan unides per sengles passadissos i això fa que l'església aparenti tenir tres naus. Té un cor sobre un arc carpanell i d'una volta de creueria; el cancell vidriat és digne.
L'absis semicircular romànic que es troba a la capçalera està prolongat per un tram; tots dos es troben lleugerament desviats de l'eix de la nau; estan decorats interiorment amb arcades cegues que descansen en dotze columnes exemptes aixecades damunt pilastres; tenen capitells i impostes amb bells relleus. La volta de quart d'esfera de l'absis descansa en una senzilla imposta. Per fora ha esta modificat i sobrealçat i convertit en una torre cap al segle XVI moment en què la decoració llombarda pròpia de l'estil va desaparèixer gairebé en la seva totalitat.
El frontis té un portal barroc rectangular amb un marc de pedra blanca, entaulament mig perdut, frontó truncat, finestra atrompetada en arc de mig punt, unes espitlleres a la part alta juntament una finestra rectangular sota mateix d'una minsa cornisa angular amb una creu de pedra inscrita en un cercle. El mur presenta un parament de carreuons matussers alineats i alguns fragments de lesenes.
Dimensions: 22'20 x 5'30 x 10'67 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 15'81 metres.
Guarda una imatge barroca de la Mare de Déu que anteriorment estava situada a la fornícula sobre el portal; i també tres retaules del barroc popular.
Campanar d'estil barroc senzill acabat al segle XIX. Té un primer cos de planta quadrada (4'36 x 4'36 m); el segon té els caires aixamfranats. Està coronat per una cornisa sobre caps de biga i un terrat amb balustrada amb pinacles als angles; al seu damunt hi ha un petit edicle que sosté una estructura metàl·lica amb un penell. Els murs són de carreus petits matussers en el seu primer alt cos; els dos cossos superiors aixamfranats estan arrebossats i pintats d'un color grisenc d'aspecte poc net. La cel·la està oberta amb quatre finestrals d'arc de mig punt amb bordó i balustrada, un a cada cara alterna; hi pengen campanes. Unes motllures es troben a la seva base. Un rellotge d'esfera està situat sota la finestra encarada a ponent.
Per arribar a la cel·la primer cal pujar al cor per una escala que es troba entrant a la dreta; des d'allí, per una altra escala de graons força alts s'arriba fins a l'estança de les campanes; una nova escala, de gat, permet accedir al terrat a través d'una trapa.
Situació: damunt l'ala dreta del temple de la qual sobresurt lateralment fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 26'15 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7005
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-04-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2007)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  MIÑANA, FernandoEl problema de las campanas en España: ¿molestan o no?2017
  8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-04-2015


 • COLOMERS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-05-2023
  Convertir a PDF