Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Genís de Casavells - CORÇÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6685)


Alçada del campanar 14.85
Descripció Altitud: 44 metres.
Església romànica dels segles XII i XIII, reformada al XVIII en ésser ampliada amb capelles laterals i una nova portalada. Consta d'una nau de tres trams desiguals i dues capelles per banda; està coberta amb una volta de canó apuntada i capçada per un absis semicircular. Els seus murs tenen paraments de carreus mitjans ben escairats al frontis i de maçoneria als laterals que es corresponen a les capelles obertes al segle XVIII; altres encara són romànics on s'aprecia la imposta o cornisa primitiva de sota la teulada antiga. A l'absis els paraments són de carreus mitjans i matussers; una imposta és visible per l'interior sota la coberta de quart d'esfera absidal. El portal romànic al sud és tapiat. El frontis amb el portal principal rectangular amb data gravada de 1722 té unes pilastres toscanes d'escàs relleus als muntants, un frontó truncat arquejat i una fornícula sense imatge al seu damunt. Un òcul es troba a mitja alçada i, al capdamunt, un pis sobrealçat obert a la cara frontal amb un pilar que sosté la teulada a dues vessants. La capella de l'esquerra a tocar l'absis queda oberta per un gran arc former de mig punt robust i de pedra viva que s'apuntala en un altre de quart de canó a l'interior de la capella que fa d'arc toral on descansa la volta d'aquesta capella, volta i arcs que han de sostenir el pes del campanar recolzat en ells per aquesta banda.
Dimensions: 17'72 x 4'13 x 6'60 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 9'34 metres.
Campanar romànic de finals del segle XII. Té una base un pel atalussada d'època anterior, potser del segle X. Té planta rectangular (4'16 x 3'10 m) i els murs de la base tenen paraments de paredat; des de mig cos són de carreus ben escairats. La cel·la oberta amb finestres geminades d'arc de mig punt, una a cada cara, està coronada per una cornisa i una teulada a quatre vents. S'hi accedeix per l'escala que puja al cor i, des d'allí, per sobre la volta de les capelles laterals de l'esquerra s'arriba a l'entrada superior del campanar que dóna pas a una escala de fusta fins a la cel·la o estança on es troben les finestres.
Situació: adossat al mur de tramuntana, prop de la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 14'85 metres.
Esveltesa: 3,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13347
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-05-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-11-2007)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-04-2015


 • CORÇÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF