Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cugat - ALBONS (CATALUNYA)

(Referència: 6668)


Alçada del campanar 23.89
Descripció Altitud: 33 metres.
Església romànica dels segles XI-XII reformada posteriorment. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada i ultrapassada sobre quatre arcs torals de mig punt i un d'arc apuntat proper als peus de la nau; està capçada per un absis semicircular pràcticament de la mateixa amplada de la nau obert amb un arc presbiteral que es recolza en una imposta i en pilastres de carreus ben visibles igual que els arcs malgrat que es destaquen dels murs emblanquinats; els laterals per l'exterior mostren carreus matussers de pedra groguenca amb un parament a la part superior de maçoneria barroera; això indica que fou obra d'un sobrealçament posterior al romànic.
El frontis mostra paraments de pedra mal picada, irregular, indici de modificacions d'un moment tardà avui concretades en un portal d'aspecte recent, amb dues arquivoltes dovellades i amb un bordó sobre impostes senzilles, un òcul petit al damunt i una finestra rectangular sota mateix d'una cornisa horitzontal destacada que amaga una teulada de doble vessant.
Guarda una pica baptismal monolítica romànica del segle XII en forma de copa amb un peu escàs i amb decoració a la part superior, propera a la boca, formada per un fris d'arcs cecs de punt rodó i, al damunt, un altre de soguejat estret; es troba situada sota una arcada de mig punt de ferradura oberta al mur lateral del migdia i protegida per un vidre de tal manera que pot ésser fàcilment observada des de l'exterior. En el paviment hi ha una làpida sepulcral.
Campanar construït després del 1939 d'aspecte més aviat exòtic en relació al romànic de l'església tot i una decoració d'arquets cecs neoromànics. Té planta rectangular (3'25 x 4'10 m) i la cel·la queda oberta amb amples finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara, i de marc de maó vist; hi penja una campana. Està coronat per una cornisa molt destacada amb decoració de petits arcs cecs al dessota i per una teulada a quatre vessants. Un rellotge d'esfera es troba sota la finestra frontal. De fet, el campanar es troba com sobresortint de l'ala esquerra de l'edifici, constituït només per una alta cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 23'89 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6813
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-02-2004)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-04-2015


 • ALBONS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-01-2021
  Convertir a PDF