Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu del Roser - TORTOSA (CATALUNYA)

(Referència: 6665)


Alçada del campanar 51
Descripció Altitud: 12 metres.
Església construïda per Regiones Devastadas el 1947 per haver quedat destruïda per la guerra civil l'anterior. S'hi reconeix un estil neoromànic (arcuacions cegues sota les cornises, arcs de mig punt concèntrics sobre la rosassa del frontis i de les portes); en canvi, els finestrals laterals tenen l'arc apuntat que recorden el gòtic. La cornisa lateral simula un encastellament en presentar uns pilars a manera de merlets. Per tota aquesta barreja d'estils podria qualificar-se el seu com d'eclèctic.
Consta de tres naus de quatre trams; la central està coberta per voltes de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt que descansen en semi-columnes adossades als pilars rectangulars que separen les naus; les laterals tenen voltes d'aresta; els arcs formers entre les naus són de mig punt. A la capçalera hi figura un absis poligonal de set costats més un tram cobert amb una volta bufada; l'absis ho està per una volta de quart d'esfera amb nervis units a una clau de volta. Per damunt de les naus laterals hi circula un trifori amb tres obertures rectangulars per tram. El cor es troba damunt l'atri i descansa en un arc carpanell i en un mur que separa l'atri de la nau.
El frontis està obert per dos portals en arc de mig punt al fons d'una gran arcada que inclou també una rosassa i, entre ella i els portals, sis allargassades finestres. Unes pilastres recorren la façana de dalt abaix i la divideixen en tres zones que es corresponen amb les tres naus interiors; una motllura divideix les zones laterals en dos espais d'alçades similars. Tot el frontis està coronat per una cornisa motllurada angular al centre i horitzontal als laterals amb un fris d'arcs cecs de punt rodó peraltats al dessota. Un segon portal es troba obert en el mur de migdia, a l'extrem sud del transsepte. Els seus murs estan recoberts per plaques de pedra artificial blanca.
Dimensions: 37'37 x 9'95 x 17'16 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou els 3'37 metres de l'atri; les tres naus tenen una amplada conjunta de 18'91 metres.
Arquitecte: Joan Abril i Guanyabens (1914- ?)
Campanar d'estil eclèctic aixecat poc després del 1947. Té planta quadrada (5'25 x 5'25 m) i està dividit per motllures en quatre cossos desiguals; els dos primers reprodueixen l'ala esquerra del frontis; al capdamunt del més allargassat, el tercer, hi figura un rellotge d'esfera visible a quatre cares; el quart correspon a la cel·la amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa motllurada amb denticles al dessota i per un terrat amb barana calada amb pilars als angles i al centre de cada cara. Els caires de tots els cossos tenen bandes verticals en relleu a manera de lesenes cantoneres. Per l'interior hi puja una escala de cargol de pedra amb 221 graons fins a la cel·la; des d'aquest punt fins al terrat s'hi va per una escala de gat.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis orientat a llevant.
Alçada: 51'28 metres.
Esveltesa: 9,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13558
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-07-2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-05-2008)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    ERMECPresentación de referencias de instalaciones2009
    7 Fotos
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 11-01-2023


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • TORTOSA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 35 Visitants: 35 Usuaris: 0