Inventari de Campanes

Parròquia de la Nativitat de Maria - ALDOVER (CATALUNYA)

(Referència: 6649)

Alçada del campanar 22.92
Descripció Altitud: 17 metres.
Església aixecada entre el 1612 i el 1619 amb reminiscències del gòtic; fou restaurada després del 1939. Consta d'una nau de tres trams capçada per un absis poligonal de tres costats ampliat per un nou tram; tot aquest gran presbiteri queda cobert per una volta de set nervis i té un arc presbiteral d'arc de mig punt; la nau queda coberta per una volta de creueria damunt arc torals de mig punt; a cada costat hi ha obertes quatre capelles laterals; el conjunt forma una planta rectangular. L'interior està arrebossat i pintat de blanc. Els seus murs tenen paraments de maçoneria arrebossats i emblanquinats. La façana principal té una portalada clàssica en pedra grisenca aprofitada de l'antiga església; el portal en arc de mig punt està flanquejat per columnes toscanes adossades als muntants, un entaulament i un frontó triangular; part damunt del frontis hi ha un petit òcul obert a mitja alçada i, per coronament, una minsa cornisa angular amb creu metàl·lica al cim.
Arquitectes: el dos germans picapedrers Cristòfol II i Baltasar Bruel de Tortosa, fills del mestre d'obres francès Guillem Bruel que intervingué en la catedral de Tortosa.
Guarda el retaule major d'estil barroc.
Campanar merament funcional molt refet després del 1939. Té planta quadrada (4'00 x 4'00 m) i està coronat per una cornisa amb denticles i un terrat amb barana d'obra amb pilars de maó als angles. Els seus murs estan arrebossats i pintats de blanc fent joc amb el frontis. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, i ornada amb una motllura dentada amb maó vermell al dessota; hi penja alguna campana. Un rellotge d'esfera a la cara del migdia està situat sota la motllura. Els seus murs es troben completament nus d'elements decoratius.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis orientat a migjorn.
Alçada: 22'92 metres.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13360
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-08-2001)
 • 1 Foto
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-04-2015


 • ALDOVER: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF