Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Caterina, Verge i Màrtir de Vinyols - VINYOLS I ELS ARCS (CATALUNYA)

(Referència: 6646)


Alçada del campanar 36
Descripció Altitud: 95 metres.
Església tardo-barroca aixecada entre el 1770 i el 1778. Consta de tres naus de tres trams (un d'ells és el transsepte) cobertes per voltes de llunetes; estan separades per tres pilars quadrats a banda i banda; el transsepte, per estar situat al tram central, fa que el temple tingui planta de creu grega; al creuer s'hi aixeca una cúpula sobre petxines dins d'un cimbori octagonal. La capçalera és poligonal de cinc costats com també la tenen els extrems dels dos braços del transsepte i, en totes tres, la coberta està constituïda per una volta nervada de quart d'esfera. Té un cancell de fusta molt digne i un cor al peus sobre d'un arc carpanell i una volta d'aresta. Tots els murs interiors es troben pintats de blanc intens.
Una gran portalada barroca decora la seva façana principal; te el portal en arc dovellat de mig punt motllurat sobre fina imposta, muntants ornats amb dobles columnes exemptes de capitell compost jònic i corinti i amb la base decorada amb grotescos, totes elles damunt pedestals inflats adossats al mur; l'entaulament és truncat i, damunt la cornisa corbada, hi figura una fornícula amb imatge i, a sobre, un òcul.
A banda i banda de la zona central del frontis, marcant la divisió interior de tres naus, hi figuren a cada banda una motllura vertical i unes pilastres dobles de dalt a baix de grans blocs carreuats coronades per capitells amb relleus i volutes. Els seus murs tenen paraments de paredat arrebossat pintats d'un to marronós molt clar amb simulació de peces carreuades i carreus de pedra picada a les cantoneres i als contraforts. Al llarg dels seus murs s'hi troba un sòcol de 0'68 x 0'07 metres. Queda coronat per una àmplia cornisa motllurada amb curvatura convexa al centre i còncava als extrems i, al seu cim, una petita espadanya d'un ull amb una campaneta.
Dimensions: 29'63 x 7'95 x 12'73 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada incloses les tres naus en fa 18'41; el transsepte 26'28 x 7'03 x 12'73 i la cúpula arriba als 18'50.
Guarda un retaule renaixentista amb reminiscències gòtiques del segle XVI recentment restaurat a Sant Cugat; no es va perdre en l'ensulsiada del 1936 perquè algú va aconseguir de fer-se'l seu i el va retornar passada la tragèdia.
Campanar tardo-barroc coetani del temple. Té planta pràcticament quadrada (6'15 x 6'10 m) que en superar l'altura de l'edifici es converteix en un cos octagonal; en ell s'hi ubica la cel·la amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara alterna, amb el marc ressaltat decorat amb volutes en baix relleu a l'entorn i una motllura a la seva base; hi penja alguna campaneta. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada damunt del qual s'aixeca una torrella amb contraforts baixos als caires i quatres finestres d'arc de mig punt alternant amb òculs el·líptics; presenta una coberta amb una cornisa amb pinacles als angles, tambor amb òculs a les seves cares i una agulla piramidal vuitavada amb les careneres crestades; els caires dels cossos octagonals tenen unes fines pilastres amb uns relleus al capdamunt a manera de capitells. Els seus murs per l'exterior tenen paraments, de dalt abaix, de carreus mitjans ben escairats.
Una escala arrapada als murs i sobre voltes puja per dins de la torre fins al cor; des d'allí, l'escala de pedra és de cargol fins a la cel·la; per accedir al terrat, cal fer ús d'una escala de mà i sortir-hi per una trapa sense cobrir.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migjorn.
Alçada: 36'00 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9740
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-10-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-06-2009)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-03-2015


 • VINYOLS I ELS ARCS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF