Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria la Major - PRADES (CATALUNYA)

(Referència: 6634)


Alçada del campanar 33.4
Descripció Altitud: 950 metres.
Església de transició del romànic al gòtic, amb molt de gòtic, amb elements renaixentistes a la façana principal, i també algun afegitó barroc. Consta d'una nau coberta amb una volta apuntada sobre sis arcs torals que descansen en impostes d'estil clàssic; voltes ogivals simples a les capelles laterals i en l'absis poligonal de cinc costats oberts amb sengles finestres i reforçats per altres tants contraforts a l'exterior; també en la nau les voltes originàries són de creueria, però han estan amagades sota enguixats barrocs, avui en procés de retirar-se i refer-se les gòtiques originals. Els seus murs presenten paraments de carreus ben escairats en pedra rogenca, pròpia de la zona. El frontis té oberta una portalada renaixentista de pedra blanca amb el portal en arc de mig punt, dues columnes jòniques sobre pedestals a banda i banda, entaulament, frontó triangular truncat amb fornícula mig desfeta al centre; rosassa motllurada a mitja alçada i, per coronament, un frontó triangular amb un òcul el·líptic al centre del timpà i pinacles als tres angles.
Té un portal lateral romànic amb dues arquivoltes dovellades de mig punt amb motllures a l'intradós i envoltades d'un bordó; descansen en una senzilla imposta i uns muntants carreuats; està situada al fons d'un porxo cobert amb una volta de canó rebaixada obert amb un arc carpanell dovellat sobre impostes; tota aquesta portalada, en contrast amb l'edifici gòtico-renaixentista, és de pedra blanca.
Guarda una pica baptismal troncocònica d'un sol bloc de pedra de 12 centímetres de gruix; la porta principal de fusta ferrada amb claus de pic és del 1850.
Campanar bàsicament en estil gòtic. Té planta quadrada (5'00 x 5'00 m) amb un sòcol lleugerament ressaltat de petits carreus; al seu damunt puja un cos alt de carreus mitjans ben escairats i alineats en pedra rogenca pròpia del lloc i amb tres finestres rectangulars disposades una en cada pis del frontis i amb coronament per una destacada cornisa motllurada sota de la qual s'hi troba un rellotge d'esfera. La cel·la està constituïda per una torrella octagonal, gairebé un templet, amb vuit finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa i una teulada piramidal amb les careneres ressaltades; fa inflexió a la base i té un recobriment de teules vidriades verdoses. Els seus murs mostren paraments de carreus ben escairats, regulars i ben alineats; són de pedra rogenca com tot el conjunt del campanar i l'església.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 33'40 metres.
Esveltesa: 6,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9482
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-08-2001)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-03-2015


 • PRADES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF