Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - MONTBRIÓ DEL CAMP (CATALUNYA)

(Referència: 6632)


Alçada del campanar 27.66
Descripció Altitud: 132 metres.
Església renaixentista tardana aixecada entre el 1608 i el 1692 ja amb detalls barrocs; fou retocada amb millores cap el 1901, al 1940-60 i al 2000. Consta de tres naus de quatre trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte. La nau central queda coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt amb una imposta de tipus classicitzant sota volta; la seva capçalera és recta. El transsepte té un òcul al seu braç dret i un cúpula sobre petxines al creuer ornada amb medallons el 1691 i imatges dels evangelistes. El cor descansa sobre un arc peraltat i una volta de llunetes damunt un cancell de fusta digne. L'interior està pintat recentment de blanc amb decoració vegetal estilitzada en color fosc als arcs torals, claus de volta, frisos de les impostes i pilastres. Té una capella bastida entre el 1900 i el 1902 al costat dret i paral·lela a les naus; consta de tres trams i transsepte amb cúpula sobre trompes al creuer dins d'un cimbori octagonal; ha estat bastida externament per murs de maçoneria de peces fosques amb cantoneres de carreus de pedra rogenca; és la capella del Santíssim popularment anomenada “capella fonda”.
Els seus murs mostren paraments de maçoneria amb carreus a les cantoneres. El frontis arrebossat i emblanquinat té un aspecte d'abandó. Hi té un portal rectangular d'aires clàssics; està acompanyat de pilastres toscanes adossades als muntants, entaulament, frontó triangular amb el timpà nu, finestra rectangular al seu damunt, una rosassa a mitja alçada i, per coronament, un frontó triangular poc marcat.
Dimensions: 33'60 x 8'67 x 14'58 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada total és de 17'44 metres; la cúpula arriba al 17'60 i el transsepte en fa 17'44 x 9'00 x 14'47.
Guarda un orgue valuós i en bon estat del 1792 sobre la capella lateral dreta anterior al transsepte; una imatge de fusta policromada del segle XVII barroca de la Mare de Déu del Roser; vidrieres a les rosasses obrades el 1900 pels vidriers Rigalt, i una pica baptismal cilíndrica sense decoració d'origen segurament romànic avui situada al presbiteri.
Campanar inacabat, merament funcional. Té planta rectangular (4'94 x 5'21 m) amb un primer cos amb murs de maçoneria marronosa i carreus ben escairats de pedra clara a les cantoneres; al cos superior, els paraments són de paredat i les cantoneres de maó vist així com els marcs de les finestres; en aquest segon cos una motllura el divideix en dos, el superior dels quals correspon a la cel·la amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Un últim cos cúbic de perímetre lleugerament més reduït corona el cloquer per damunt d'una minsa cornisa.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent del qual n'està lleugerament avançat com també ho està del mur lateral de migdia.
Alçada: 27'66 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9463
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-06-2007)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-03-2015


 • MONTBRIÓ DEL CAMP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF