Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - MASPUJOLS (CATALUNYA)

(Referència: 6628)


Alçada del campanar 40.66
Descripció Altitud: 214 metres.
Església barroca del 1695. Consta d'una nau acompanyada de passadissos oberts entre les capelles laterals; la nau està coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; les capelles laterals tenen voltes d'aresta; està capçada per un absis poligonal de cinc costats. El cor als peus amb una balustrada de fusta descansa en un arc carpanell.
El frontis té una portalada barroca amb el portal en arc de mig punt filetejat a l'intradós i sobre senzilles impostes; està flanquejat per una doble pilastra toscana d'escàs relleu damunt pedestals i coronat per un entaulament, un frontó triangular truncat amb una fornícula amb imatge al centre i marc classicitzant de pilastres i entaulament; una rosassa motllurada i atrompetada es troba oberta a mitja alçada i, per coronament, un frontó triangular amb un petit òcul al centre del timpà i una espadanya d'un ull amb campaneta. Els seus murs són de paredat; el del frontis està arrebossat i pintat en groc pàl·lid simulant carreus.
Dimensions: 26'36 x 8'44 x 13'57 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada comptada des del fons de les capelles laterals fa 14'67 metres.
Campanar barroc coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'53 x 5'83 m) amb murs arrebossats i pintats com el frontis i amb un rellotge d'esfera sota d'una primera motllura al damunt de la qual, en els angles, s'hi troben sengles imatges assegudes; al damunt s'hi aixeca un segon cos vuitavat on s'hi ubica la cel·la amb paraments de carreus ben escairats i abundant decoració barroca al voltant dels finestrals amb motllures a sota i sobre d'ells; els finestrals d'arc de mig punt sobre impostes tenen al damunt, als angles, una cornisa doble amb mènsules, un fals terrat amb balustrada i una torrella vuitavada aixecada sobre d'ell reforçada amb contraforts als caires amb aparença de volutes; queda oberta amb finestres de punt rodó alternant amb òculs el·líptics. Està coronat per una motllura, un petit cos o tambor amb menuts òculs a cada cara, cornisa motllurada amb pinacles crestats d'aparença gòtica als angles i una agulla piramidal octagonal amb les careneres crestades. L'escala interior és d'estil català, arrapada als murs, sobre voltes i amb un ull central.
Té una làpida encastada a la base del mur frontal exterior on hi ha gravada una poesia de mossèn Ramon Muntanyola de l'agost del 1978 dedicada al campanar.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat al migdia.
Alçada: 40'66 metres.
Esveltesa: 7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9458
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-11-2004)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 23-03-2015


 • MASPUJOLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF