Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - GAIÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6570)

Alçada del campanar 19.23
Descripció Altitud: 481 metres.
Església aixecada cap el 1694. Consta de tres naus, la central coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals, les laterals amb voltes de creueria; estan separades per un pilar rectangular per banda que sosté dos arcs formers de mig punt. Té un cor als peus que descansa en un arc carpanell i una volta ogival. La capçalera és recta i el frontis té un portal rectangular classicitzant amb llinda i muntants de carreus ben escairats; unes pilastres toscanes estan adossades als brancals; damunt la llinda hi ha un entaulament i un frontó triangular amb el timpà nu.
Exempt i a pocs metres s'hi troba un edicle cúbic que fa de comunidor; té teulada de quatre vessants i finestres rectangulars a cada cara; en una d'elles hi ha obert el portal amb grades d'accés.
Dimensions: 15'35 x 5'70 x 8'47 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus juntes i des del fons de les capelles laterals tenen una amplada de 14'45 metres.
Campanar barroc coetani del temple. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (4'10 x 3'95 m); el cos superior té els caires aixamfranats. Queda coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als angles i un terrat amb balustrada. La cel·la està oberta amb finestres en arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs tenen paraments de carreus de pedra clara ben escairats i disposats en filades regulars i estan ornats amb fines motllures, una al capdamunt del primer cos i altres en el segon; una d'elles es troba a l'arrencada dels arcs de les finestres.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 19'23 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16503
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-08-2003)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 12-03-2015


 • GAIÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 10-04-2021
  Convertir a PDF