Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de Cornet - SALLENT (CATALUNYA)

(Referència: 6565)

Descripció Altitud: 400 metres. Municipi de Sallent
Església romànica del segle XII. Consta d'una nau lleugerament trapezial coberta amb una volta de canó i capçada per un absis semicircular; la completa un fals transsepte format per dues capelles fondes. El portal romànic obert en el mur lateral de migdia té arc rebaixat i un timpà nu envoltat per dues arquivoltes de mig punt dovellades sobre impostes decorades que descansen en dues columnes exemptes, una per banda, amb els capitells treballats en relleus de tema zoomòrfic, grans, ja que cadascun d'ells és la base de les dues arquivoltes; el completen un bordó semicircular amb una sanefa d'estrelles i un fris superior horitzontal amb treball de tauler d'escacs.
Al centre de l'absis hi ha una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada amb una arquivolta decorada amb un entrellaçat que descansa en dues columnetes amb capitells decorats amb elements zoomòrfics; es correspon a l'interior amb una disposició semblant. Els murs dels absis mostren paraments de carreus ben escairats, irregulars, ben disposats en filades uniformes i amb un breu sòcol d'escàs ressalt; la pedra és de color marcadament torrat. Els altres murs del temple són de maçoneria o de peces de pedra a mig picar.
Campanar barroc. Té planta gairebé quadrada (3'70 x 3'80 m); està coronat per una cornisa motllurada amb gàrgoles als caires i un terrat amb balustrada; uns pinacles es troben als angles i al centre de cada costat. La cel·la està oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs són de carreus ben escairats en pedra marronosa.
Situació: mig incorporat al braç meridional del transsepte, fent angle al sud-est de la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 16'46 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16968
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2003)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 09-03-2015


 • SALLENT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF