Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - CASTELLNOU DE BAGES (CATALUNYA)

(Referència: 6561)
Alçada del campanar 14.25
Descripció Altitud: 469 metres.
Església romànica d'estil llombard del segle XI; fou reformada als segles XVI i XVII. Té planta de tres naus; estan cobertes amb voltes de canó sobre dos arcs torals de mig punt i separades per robustos pilars cruciformes units per tres arcs formers de mig punt. La capçalera està formada per tres absis semicirculars romànics amb decoració llombarda: el central amb arcuacions cegues i lesenes a cada quatre arquets; els laterals amb només arcs cecs sota cornisa; tots, avui (2003), es veuen molt restaurats. L'absis central està prolongat per un tram cobert per una volta damunt dos arcs torals de mig punt. Té un cor sobre un arc carpanell i d'una volta d'aresta; és visiblement d'època tardana, clarament postís i afegit amb mala traça. Els murs laterals presenten per l'exterior sèries d'arcs cecs sota les cornises, tant en la del cos central més alt com en la corresponent a les naus laterals.
El frontis té un portal amb grans dovelles en arc de mig punt i un bordó sobre senzilles impostes que segueix prolongat al llarg dels muntants formats per grans carreus de pedra lleugerament rogenca, com les dovelles de l'arcada. Dues finestres d'arc de mig punt es troben encarades a la nau lateral respectiva, i dues més al damunt del portal així com un òcul encara més elevat i una cornisa angular amb arcuacions cegues al dessota. Els paraments dels seus murs presenten carreus petits, irregulars i matussers, sovint a mig escairar.
Dimensions: 16'00 x 4'12 x 8'05 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada conjunta de les tres naus és de 12'10 metres.
Guarda en diversos punts restes de pintura romànica molt deteriorades.
Campanar del segle XVII, segurament una antiga espadanya avui closa. Té planta gairebé quadrada (4'70 x 4'35 m) i està coronat per una cornisa de sèries de teules sobreposades i per una teulada a quatre vessants. La cel·la té dues finestres d'arc de mig punt a cada banda, algunes tapiades gairebé del tot; un dels finestrals que està obert al frontis hi té una campana. Entrant a mà dreta de l'església hi ha un cilindre d'obra per l'interior del qual hi puja una escala de cargol de graons de maó fins a la cel·la; una porta de fusta molt revellida dóna accés a la teulada per la banda de llevant i des d'allí es pot entrar a la cel·la per una obertura de la seva base que es troba en el seu mur de ponent, el posterior. Els seus murs són de carreus petits o de paredat barrejats tots de pedra marronosa.
Situació: sobre els peus de la nau major, per damunt del frontis i ben centrat.
Alçada: 14'25 metres.
Esveltesa: 3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16444
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-10-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-02-2009)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 09-03-2015


 • CASTELLNOU DE BAGES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-03-2021
  Convertir a PDF