Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de Camps - FONOLLOSA (CATALUNYA)

(Referència: 6555)

Alçada del campanar 18.4
Descripció Altitud: 480 metres.
Església neoclàssica iniciada el 1760. A la dovella clau del portal hi ha gravada la data del 1762. Té restes de l'anterior romànica visibles en un mur de l'absis. Consta de tres naus, la central coberta amb una volta de llunetes, les laterals amb voltes d'aresta; estan separades per pilars cruciformes de pedra a mig tallar fins a la volta; sostenen dos arcs formers de mig punt per banda. El presbiteri és semicircular i la capçalera recta; té un cor sobre un arc carpanell i d'una volta de creueria. El cancell és ampli. El frontis presenta un portal d'arc rebaixat amb doble filera de dovelles i amb els muntants de petits carreus, un òcul motllurat a mitja alçada i una cornisa angular. Els seus murs de pedra marronosa tenen paraments de carreus mitjans, irregulars i força ben escairats.
Guarda pintures al fresc al presbiteri, avui deteriorades en part per la humitat; són obra de Joan Rifà fetes el 1965. Una imatge gòtica del Santcrist reproduït després de la seva destrucció el 1936; es conserven dins d'una arqueta vidriada les mans de la imatge del que es va cremar; van ser salvades a última hora. Davant del portal hi ha unes 12 làpides de sepulcres romànics del segle XIII amb relleus simples i arcaics.
Campanar coetani del temple. Té planta quadrada (3'90 x 3'90 m) amb una base barroca; està coronat per una minsa cornisa i una teulada a quatre vents amb un pinacle al cim segurament d'època posterior. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen algunes campanes; té una motllura senzilla a la seva base. Els seus murs mostren paraments de carreus petits irregulars de pedra rogenca i carreus grans a cantoneres; els panys de la cel·la i dels seus immediats al dessota presenten carreus petits i algunes peces poc picades.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 18'40 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16487
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-08-2003)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 07-03-2015


 • FONOLLOSA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF