Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Ramon de Cabrianes - SALLENT (CATALUNYA)

(Referència: 6553)


Alçada del campanar 18.59
Descripció Altitud: 300 metres.
Església neoromànica aixecada el 1900; conserva la capella del Santíssim de l'anterior temple del segle XVII. Consta d'una nau de quatre trams coberts amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt; està capçada per un absis semicircular. El frontis encarat a ponent té un portal d'arquivoltes de mig punt sobre columnetes, una per banda, una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada i una cornisa angular motllurada amb uns frisos al dessota, uns de petits quadrats gravats i un altre d'arcs cecs sobre mènsules en baix relleu. Els murs laterals mostren paraments de maçoneria i paredat amb contraforts exteriors; el del frontis té la zona central delimitada per sengles pilastres de maçoneria que el recorren de dalt a baix amb un capitell toscà a mitja alçada; té un sòcol de pedra blanca.
Dimensions: 20'63 x 8'06 x 11'55 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 10'63 metres.
Guarda pintures de Joan Vilarrúbies del 1949 tant a l'absis major com al de la capella del Santíssim on ocupen tots els murs.
Campanar coetani del temple d'aires neoclàssics. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (3'40 x 3'30 m) bastit amb murs de paredat i carreus a cantoneres; al seu damunt s'aixeca un segon cos de caires aixamfranats amb paraments de carreus mitjans ben escairats i dividit en tres pisos per dues motllures senzilles. La cel·la té una finestra d'arc de mig punt a cada costat; al damunt, hi ha una estança amb un rellotge amb esferes a les quatre cares, una cornisa i un terrat amb balustrada.
L'any 1992 aquesta torre va fer un gir sobre el seu eix, sense caure, i va produir grans obertures en la capella del Santíssim on estava adossat. Sembla que els escassos fonaments que l'aguantaven ho van permetre. Per sort no va caure i va caldre apuntalar-lo i cercar amb urgència que se li infiltrés al dessota grans quantitats de ciment fins a gran profunditat i que se'l falqués a tot el voltant amb una bona base que avui es veu com una banqueta exterior i amb tirants de ferro que l'uneixen als baixos. El 1993 es va acabar aquesta consolidació que avui el fa segur encara que una mica inclinat per la banda de migdia.
Sobre el sòcol, per l'exterior, hi ha la porta d'accés al campanar. L'escala que puja pel seu interior, estreta, és del tipus català, sobre voltes, arrapada als murs i amb un ull central escàs; arriba fins a la cel·la. Des d'allí fins al pis superior on es troba la maquinària del rellotge hi ha una escala metàl·lica; per arribar al terrat s'hi va per una escala de gat i s'hi entra per una trapa.
Situació: adossat als murs que formen les dependències laterals del temple per la banda de migjorn.
Alçada: 18'59 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Sense protecció
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-07-2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-06-2011)
  • 9 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 20-03-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesCampanaBARBERÍ, HIJOS DE ESTEBAN194280296

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SALLENT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 80 Usuaris: 1 - servidor