Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - SANT PERE SALLAVINERA (CATALUNYA)

(Referència: 6534)

Alçada del campanar 17.36
Descripció Altitud: 587 metres.
Església que conserva vestigis de l'antiga romànica dels segles XII o XIII com ara part de la nau, de l'absis i d'alguna finestra avui cegada; fou molt modificada i sobrealçada cap al segle XVIII. Consta d'una nau de cinc trams coberta amb voltes de llunetes sobre cinc arcs torals de mig punt que descansen en una imposta classicitzant i en unes pilastres d'escàs relleu; els arcs i les pilastres estan pintats de gris fosc i els murs emblanquinats; té presbiteri recte amb arc presbiteral de mig punt; la capçalera és lleugerament angulada. Té un cor amb una barana de fusta que descansa en un arc i una volta rebaixats. Un antic absis romànic semicircular es deixa veure enmig de l'edifici de la rectoria però que no és visible des de fora; també hi ha restes, al mur de migdia, de l'antic parament romànic així com del seu portal avui paredat. El portal actual s'obre al mur lateral de migjorn en arc rebaixat i muntants de carreus grans i ben escairats de pedra grisenca. Hi figura la data de 1836. Els seus murs tenen paraments de carreus mitjans irregulars de pedra marronosa i disposats en filades força uniformes. La seva cara nord, en un nivell més baix que el de la planta, mostra un mur de grans blocs matussers de pedra amb una base atalussada que el reforça.
Dimensions: 14'93 x 8'12 x 9'81 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des de les poc fondes capelles laterals fa 9'69 metres.
Campanar neoclàssic auster. Té planta quadrada (3'70 x 3'70 m); la seva base encara és romànica i la major part dels seus murs són de pedra carreuada d'època barroca. Està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana de carreus amb pinacles de bola als angles. Mostren la seva nuesa només ornada per una fina motllura a la cara sud al davall de la cel·la. Aquesta té obertes finestres en arc de mig punt amb l'ampit lleugerament destacat, una a cada cara; hi penja una campana. Unes gàrgoles sobresurten als caires sota terrat. Té un sòcol lleugerament atalussat.
Situació: adossat al mur lateral que està encarat a migdia, proper a la capçalera.
Alçada: 17'36 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6010
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-10-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-04-2007)
 • 13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-03-2015


 • SANT PERE SALLAVINERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF