Inventari de Campanes

Església de Sant Pere - ÒDENA (CATALUNYA)

(Referència: 6523)


Alçada del campanar 25.5
Descripció Altitud: 425 metres.
Església bastida després de la guerra civil entre el 1942 i el 1955 sense estil definit tot i que és proper al neoromànic. El 1985 el temple va sofrir un despreniment i va estar tancat durant cinc anys; el 1990 es va tornar obrir després d'una acurada restauració que va consistir en reforçar els arcs torals i els corresponents pilars amb estructures de ferro.
Consta d'una nau de quatre trams (un d'ells, més ample, és el transsepte) coberts amb voltes bufades; uns passadissos laterals ho són per voltes de quart de canó; totes les voltes descansen en arcs torals de mig punt com també ho són els formers. En el creuer s'aixeca un cimbori octagonal amb tres finestrals a cada cara i una creu metàl·lica de quatre braços al cim. La capçalera està formada per tres absis semicirculars, el central molt ample i els dos laterals, més petits, tenen el seu eix oblic i divergent respecte del de la nau central. Els seus murs són de paraments de maçoneria digna amb peces una mica picades.
En el frontis hi ha obert un portal amb el marc motllurat en pedra carreuada i dovellada en arc de mig punt; tot l'ample marc està acanalat. Una rosassa motllurada i atrompetada es troba a mitja alçada. La façana esta coronada per un òcul sota una cornisa angular motllurada i amb creu de pedra al cim.
Dimensions: 26'64 x 7'84 x 11'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de la nau més la dels passadissos fa 13'59 metres; la cúpula arriba als 16'44 d'alçada per l'interior. El transsepte en mesura 13'59 x 7'88 x 10'28.
Campanar coetani del temple. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'50 x 4'50 m) completament nu d'elements decoratius; dos cossos més es troben al seu damunt i de perímetre inferior al primer separats per una motllura simple; en el superior s'hi ubica la cel·la; al cos cúbic de sota hi ha un rellotge d'esfera al cantó de migjorn. La cel·la té els caires lleugerament destacats a manera de lesenes cantoneres; els seus murs són de maó vist; el coronament és a base d'una cornisa motllurada i d'una teulada de quatre vessants; les finestres de la cel·la d'arc de mig punt s'obren una a cada cara. La resta dels murs, com tos els de l'edifici, són de maçoneria amb carreus a cantoneres menys a la cel·la i al cimbori on predomina el maó.
Per l'interior hi puja una escala de cargol amb graons de maó i marge de fusta al voltant d'un eix format per tubs buits i amples d'uralita. Després d'un primer pis l'escala es fa estreta i els graons són senzills de maó bast; està arrapada a la paret i sobre voltes catalanes; deixa un ampli ull. Una gran campana és datada del 1698 i té per nom Caritat, dóna un sol 3; pesa uns 550 quilos, té una boca d'uns 95 centímetres i el seu gruix és més aviat prim.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis orientat a migdia.
Alçada: 25'50 metres.
Esveltesa: 5,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5858
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2010)
  • 7 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 03-03-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ÒDENA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 60 Visitants: 59 Usuaris: 1 - alepuz