Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Cecília de Vilanova de Banat - ALÀS I CERC (CATALUNYA)

(Referència: 6488)

Alçada del campanar 14.36
Descripció Altitud: 1240 metres.
Església aixecada en el 1670 segons figura en una pedra de la façana; fou engrandida el 1805 per la capçalera. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntat; té la capçalera recta. Al centre de la nau hi ha una àmplia franja que sobresurt lleugerament de la volta, com un arc toral ample prolongat als murs; indica el límit de la primitiva església. Té un cor sobre un embigat de fusta amb una barana també de fusta. Una capella poc fonda està oberta a la banda esquerra per un arc de mig punt. Els murs del temple són de maçoneria amb peces mig picades com carreus matussers; algun pany és de paredat. A la façana, una bella porta forma un arc de mig punt amb grans dovelles que són prosseguides per grans carreus en els muntants, tots ben escairats de pedra un pèl rogenca; a la dovella clau hi té relleus poc fàcils d'entendre. A mitja alçada s'hi obre una finestra d'arc apuntat protegida amb una reixa metàl·lica.
Dimensions: 14'88 x 4'86 x 5'94 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de la capella fa una amplada de 6'93 metres.
Campanar merament funcional de planta quadrada de 3'60 metres de costat; està coronat per una modesta cornisa sota d'un terrat amb merlets en els angles. La cel·la queda oberta per finestres d'arc de mig punt, una a cada cara. Per arribar a la cel·la primer cal pujar al cor per una escala d'obra amb rajoles dignes i marge de fusta; des del cor s'accedeix a la cel·la per una escala d'obra molt precària, sense barana, sobre voltes, amb algun tram de fusta; per una trapa, avui coberta per una fusta a fi d'evitar l'entrada d'aus, es passa a la cel·la. Els seus murs, com els del temple, són de maçoneria amb peces mig picades; no tenen cap element decoratiu i per aquest motiu se'ls veu completament nus.
Situació: forma l'angle sud-oest del frontis, damunt aquesta part del temple i ocupant gaire bé mitja façana.
Alçada: 14'36 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-15448
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-09-2009)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 22-02-2015


 • ALÀS I CERC: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 14-08-2020
  Convertir a PDF