Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Romà de Valldarques - COLL DE NARGÓ (CATALUNYA)

(Referència: 6486)


Alçada del campanar 13.18
Descripció Altitud: 931 metres.
Església romànica del primer terç del segle XII. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt, sobrealçada, capçada per un absis semicircular amb una cornisa motllurada i amb un fris en relleu de carreus verticals; té un cor modern als peus de la nau. El seu portal és modest, amb dues arquivoltes de mig punt dovellades obert al mur de migdia. Els seus murs són de petits carreus matussers i irregulars, de paredat en la part sobrealçada.
Dimensions: 16'00 x 3'90 x 6'40 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Campanar romànic del segle XII. Té planta rectangular (3'90 x 3'40 m) i a partir de mitja alçada està dividit en tres pisos amb finestres geminades a cada cara del central; en el primer i al tercer sota teulada hi figuren dos òculs a cada cara inscrits en arcs cecs. Està coronat per una cornisa i una teulada piramidal de lloses de pissarra negra amb un petit pinacle al cim. La decoració, sobre les finestres, és a base de frisos d'arcs cecs; els caires, poc ressaltats en la part superior, de fet són com lesenes cantoneres; als baixos lleugerament atalussats s'hi troba un sòcol de 0'80 metres d'alt i de 0'16 de gruix de carreus poc treballats. Els seus murs són de carreus petits irregulars.
Pel que fa a l'escala, antigament n'hi havia però modernament es trobava buit i, en reformes recents, se n'hi ha instal·lat una de gat amb els barrots metàl·lics recoberts de material antilliscant.
Situació: una mica entrat en el cos de l'edifici pel cantó de tramuntana, prop de l'absis, fent angle al nord-est de la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 13'18 metres.
Esveltesa: 3,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 15515
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-06-2005)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 22-02-2015


 • COLL DE NARGÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF