Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Sorribes - LA VANSA I FÓRNOLS (CATALUNYA)

(Referència: 6483)


Alçada del campanar 17.89
Descripció Altitud: 995 metres.
Església de factura del segle XVII i d'èpoques posteriors, però que conserva, visible des del terrabastall situat al damunt de la nau lateral esquerra, part d'un mur romànic de grans carreus amb una imposta o cornisa superior. Consta de tres naus de tres trams, la central coberta amb una volta de canó apuntada separada de les laterals per dos robustos pilars rectangulars aixamfranats i tres arcs formers de mig punt; les dues laterals estan cobertes per voltes d'aresta i algun tram amb una volta ogival estrellada. El cor amb barana de balustres de fusta descansa sobre un arc carpanell i té un modest cancell al dessota. El frontis està obert per un portal de dues arquivoltes dovellades en punt rodó i amb bordó sobre impostes i muntants carreuats tot en pedra grisa; el seu mur es troba arrebossat i pintat en color crema clar i té un sòcol destacat en color gris i una finestra vidriada de mig punt a mitja alçada; el corona una cornisa angular com a testimoni de la teulada de dos vessants que cobreix el temple.
Dimensions: 14'73 x 5'17 x 7'52 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 17'50 metres.
Guarda part d'un retaule goticitzant del segle XVI, en mal estat, procedent de l'ermita de Sant Julià dels Garrics; està pendent de la seva restauració a Sant Cugat del Vallès i, un cop feta, de la seva devolució a l'ermita d'on procedeix.
Campanar merament funcional, ben restaurat, segurament coetani de l'església del segle XVII. Té planta rectangular (3'63 x 3'00 m) i està coronat per una cornisa motllurada i una agulla piramidal de lloses disposades en escata amb una forta inflexió a la base. La cel·la queda oberta amb unes finestres d'arc de mig punt, dues a la banda de llevant i una a cadascuna de les bandes del sud i de ponent; hi penja una campana, Martina, fosa el 1867 i refosa al 1987. Els seus murs estan arrebossats i pintats com el frontis i amb els caires de carreus ben visibles en pedra grisa.
S'accedeix a l'interior del campanar a través d'una porta exterior a ponent per unes grades que hi porten des del recinte del cementiri; aquesta porta queda oberta damunt de la nau lateral esquerra per la part dels peus de l'església; a l'altre extrem del terrabastall hi ha una altra porta que dóna pas al campanar i, per unes escales de fusta, es pot arribar a la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest de la capçalera orientada a ponent.
Alçada: 17'89 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-15858
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-08-2005)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 22-02-2015


 • LA VANSA I FÓRNOLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF