Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - ORGANYÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6463)


Alçada del campanar 26.03
Descripció Altitud: 558 metres.
Església que havia format part d'una antiga col·legiata; en conserva un absis romànic del segle XII a llevant i el frontis a ponent del segle XIII; ha sofert modificacions posteriors en ser allargada. Consta de tres naus del segle XII cobertes amb voltes de canó; estan separades per grans pilars quadrats; té cor i cancell i el presbiteri recte dins del poc que queda del primitiu absis semicircular llombard.
El frontis orientat a ponent està obert amb una portalada romànica atrompetada amb cinc arquivoltes lleugerament apuntades, la més exterior decorada amb boles; descansen sobre una imposta seguida decorada amb un entrellaçat sinuós i en antes menys la segona que reposa en una fina columna per banda, tot sobre un sòcol de factura recent; un bordó sobre una mènsula a cada extrem recobreix el portal romànic però ja amb influència gòtica; al damunt destaca una rosassa motllurada i atrompetada amb un decorat de boles i, al capdamunt, sobre d'una motllura horitzontal, hi ha oberta una galeria de finestres amples d'arc de mig punt que ventilen les golfes; té per coronament una cornisa horitzontal amb un fris d'arquets al dessota. El mur està format per carreus irregulars de caires desgastats disposats en filades ordenades. L'absis llombard primitiu és escassament visible per les construccions fetes posteriorment. Al mur de migjorn, que donava a un antic claustre, avui arrebossat i pintat en un blanc crema, hi ha tres finestrals gòtics amb vidrieres de colors.
L'església es troba en obres per reforçar l'estructura, molt pesada, i per refer la teulada, obres que paguen les administracions però que, de moment (maig 2004), es troben paralitzades i posen en perill tot l'edifici mig apuntalat si no es reprenen urgentment. Les dades indicades en aquest escrit corresponen al temple en l'any senyalat. El 2014 s'hi han fet ja les obres de consolidació i d'arranjament del temple i les noves dades, poc diverses segurament de les indicades, no figuren en aquest escrit.
Dimensions: 15'00 x 2'50 x 7'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 8'50 metres.
Guarda una pica baptismal semi-ovoide amb peu, rústica i, segurament, antiga.
Campanar coetani del temple. Té planta rectangular (5'10 x 7'25 m) amb murs de carreus com els del frontis fins a l'alçada propera a la cornisa de sota les finestres; des d'allí fins al capdamunt té els paraments de carreus d'aspecte nou i lleugerament més blanquinosos. La cel·la queda senyalada per una motllura a la part baixa i oberta per finestrals d'arc de mig punt, més allargassats els de ponent, dos a cada cara; hi pengen campanes. Al seu damunt en un terrat amb barana d'obra hi té un petit cos cúbic amb arcades de punt rodó a cada cara i una espadanya formada per quatre pinacles.
Situació: angle nord-oest del frontis, encarat a ponent, damunt mateix de l'ala esquerra del temple.
Alçada: 26'03 metres, mesura que inclou la torrella i els pinacles.
Esveltesa: 3,6
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional per acord del govern publicat al DOGC el 11-10-2006
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-05-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-09-2009)
 • 12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-02-2015


 • ORGANYÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 01-03-2021
  Convertir a PDF