Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - OLIANA (CATALUNYA)

(Referència: 6462)


Alçada del campanar 24.67
Descripció Altitud: 470 metres.
Església romànica dels segles XII-XIII de la que només se'n conserva un fragment al mur de tramuntana i en la cantonada del nord-oest; molt modificada cap el 1621-28 ara és un edifici bàsicament barroc. Consta de tres naus de cinc trams cobertes amb voltes de creueria totes elles sobre arcs torals de mig punt; estan separades per cinc arcs formers en arc apuntat damunt quatre robustes columnes de carreus ben escairats; té la capçalera recta i un cancell de fusta digne.
El frontis, de carreus grans, irregulars i matussers de pedra marronosa, té una gran portalada barroca de pedra grisa amb el portal en arc de mig punt filetejat damunt impostes; està flanquejat per pilastres amb decoració floral als muntants i dues columnes estriades i exemptes sobre pedestals al davant dels brancals; sostenen un entaulament sobri amb un frontó circular truncat damunt una cornisa molt destacada; intercalada hi ha una fornícula sense imatge; una rosassa motllurada i atrompetada queda oberta a mitja alçada i una minsa cornisa angular corona aquesta façana. Els murs laterals presenten paraments de maçoneria.
Dimensions: 30'00 x 8'35 x 12'22 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus arriba al 16 metres.
Arquitecte: mestre d'obres local Anton Serra pel que fa a l'ampliació del segle XVII.
Guarda, adossades al mur de tramuntana, per l'interior, tres làpides funeràries amb relleus que abans estaven al terra del passadís central.
Campanar neoclàssic del 1778. Té un primer cos de planta quadrada (5'90 x 5'90 m) i fou bastit amb murs de paredat i carreus a cantoneres; en el segon de vuit cares els murs són de carreus petits, irregulars, ben escairats i disposats en filades uniformes; ostenta unes minses motllures entre el primer i el segon cos i una de destacada sota finestres; està coronat per una cornisa motllurada i una coberta plana coronada per vuit pinacles amb bola i un edicle fent cúpula amb un pinacle al cim assegurat amb petits contraforts als caires. La cel·la, amb una campana, està oberta amb finestres d'arc de mig punt una a cada cara alterna menys a llevant on n'hi ha una de geminada. Un rellotge d'esfera, sota la cel·la, es troba encarat a ponent. L'escala que puja per l'interior és de pedra arrapada als murs, amb un ull central i arriba només a la cel·la.
Situació: adossat al mur de la capçalera encarada a llevant en el seu angle nord-est.
Alçada: 24'67 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-15662
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-10-2003)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-02-2015


 • OLIANA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF