Inventari de Campanes

Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles - LES VALLS DE VALIRA (CATALUNYA)

(Referència: 6423)


Descripció Altitud: 800 metres.
Església romànica del segle XI ubicada dins la capçalera del temple de l'antic monestir. Avui s'aprofita el que queda de l'antiga església monàstica: l'antic transsepte i els seus diversos absis; el transsepte està capçat en els seus dos braços per sengles absis semicirculars, cap d'ells amb decoració externa; l'absis corresponent a la nau central, també semicircular, està buidat en part per l'interior dins del gruix dels murs per tres fornícules semicirculars; l'acompanyen al seu voltant tres absidioles, més baixes que el central i que tampoc mostren cap decoració exterior. Les antigues tres naus d'aquesta església avui estan en gran part desaparegudes; només resten alguns dels pilars i els arcs formers de mig punt que les separaven; les cobertes van caure; actualment les seves restes formen una mena d'atri descobert. El transsepte ha quedat tancat per un mur nou a fi que serveixi de frontis de l'actual església parroquial; en aquest mur s'hi ha obert un portal rectangular senzill. Els murs són de maçoneria mig carreuada de petites peces més o menys ben organitzades en filades i amb alguns petits carreus matussers en alguns panys. El temple del segle XI modernament s'hi han fet reformes i restauracions, les principals entre el 1971 i el 1972. Tots els espais conservats tenen teulades de lloses de pissarra negrosa.
Com a consideració especial cal veure que aquesta església romànica no estava com la resta de les edificacions del seu estil amb la capçalera orientada a llevant, sinó al revés; per tant, l'absis que capçava les tres naus primitives es troben encarats a ponent.
Guarda dues piques baptismals romàniques, amb peu totes dues, un d'ells antic, l'altre modern; en una s'hi veuen uns relleus amb arquets i una creu al seu interior; l'altra no té decoració.
Campanar romànic coetani del temple. Té planta circular amb un diàmetre 4'50 metres; està bastit amb murs de carreus petits i matussers; té una escala de cargol pel seu interior; actualment apareix com incomplet: no té cel·la i al damunt del seu terradet hi ha dos pilars amb un petita campana que hi penja com si fos una espadanyeta.
Situació: a la capçalera orientada a ponent, en l'angle del nord-oest format pel braç dret del transsepte i l'absis a tramuntana de la capçalera.
Alçada: 12 metres, avui escapçat i limitat a aquesta modesta alçada.
Esveltesa: 2,6
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Tipus: Monument històric
Declaració: 03/06/1931
Identificador: BCIN: 236-MH (IPA: 261)
BIC: RI-51-0000695
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-06-2005)
  • 3 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 03-02-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LES VALLS DE VALIRA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 123 Visitants: 123 Usuaris: 0