Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - VILA-SACRA (CATALUNYA)

(Referència: 6398)


Descripció Altitud: 16 metres.
Església romànica del segle XII, ampliada i fortificada a finals del XIII amb un sobrealçament obert amb espitlleres i un matacà situat per damunt de la portada; a la resta de les façanes el coronament està format per robustos merlets. Consta d'una nau rectangular coberta amb una volta de canó apuntada feta amb carreus ben escairats i disposats en fileres regulars sobre una senzilla imposta; els murs laterals, també per l'interior, estan reforçats per sis arcades per banda que descansen en pilastres; al presbiteri les arcades són dobles i unides al centre damunt una mènsula. La capçalera és recta amb una finestra estreta i llarga d'arc rodó a mitja alçada i, a la part alta, un òcul motllurat, atrompetat i calat. El cor que descansa en un arc rebaixat és tardà. Un portal rectangular es troba a la façana de migjorn al fons de tres arquivoltes de mig punt un pèl rebaixades damunt una senzilla imposta i amb guardapols; deixen un timpà nu que descansa en la prolongació de l'imposta. Els seus murs són de carreus petits ben escairats i alineats de pedra de color torrat.
Guarda una pica baptismal romànico-cistercenca de l'església inicial d'una peça i forma ovoide amb un fris en relleu rebaixat en la seva meitat superior format per arcades apuntades; el peu cilíndric és modern.
Campanar de planta quadrada (3'20 x 3'20 m) que segurament formava part de l'obra de fortificació del segle XIII; té un segon cos barroc auster del segle XVII que presenta els caires aixamfranats; sobresurt de l'edifici i està dividit en dos per una motllura que deixa a la part alta la cel·la; en ella hi ha finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja alguna campana. Una motllura es troba a l'arrencada dels arcs. Està coronat per una cornisa motllurada i una coberta plana. Els seus murs són de carreus ben escairats i disposats en filades uniformes de color marronós com a tota l'església llevat de la part superior on tenen un color força més clar.
Situació: damunt els peus del temple fent angle al sud-oest de la façana lateral de migjorn.
Alçada: 16'51 metres.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Tipus: Monument històric
Declaració: 22/04/1949
Identificador: BCIN: 1832-MH-ZA
BIC: RI-51-0006191
IPA: 2052
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-03-2011)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 31-01-2015


 • VILA-SACRA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-03-2021
  Convertir a PDF