Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga - PERALADA (CATALUNYA)

(Referència: 6395)


Descripció Altitud: 15 metres. Municipi de Peralada
Església aixecada en dues etapes, en part preromànica dels segles X-XI i ja plenament romànica dels XII-XIII. Consta de tres naus capçades per tres absis semicirculars de paraments en mal estat formats en part per materials aprofitats de l'època romana; la nau central està coberta amb una volta de canó apuntada, les laterals ho són amb voltes de quart de canó; queden separades per arcs formers de mig punt rebaixats damunt pilars quadrats; una de les laterals és més ampla que l'altra. El cor descansa en una volta de creueria d'època tardana damunt del cancell. El frontis té un portal rectangular recobert per una arcada de mig punt sobre impostes que deixa un timpà nu; una finestra d'arc de mig punt a mitja alçada i dues més als laterals davant les naus dels costats. Els murs laterals són de maçoneria de pedres una mica picades i el del frontis de carreus escairats romànics amb algunes restes preromàniques només al centre.
Dimensions: 21'00 x 4'40 x 8'00 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total de les tres naus fa 11'88 metres.
Conserva pintures tardo-romàniques al presbiteri (absis central) probablement del segle XIII recentment restaurades; també guarda una gran pica baptismal romànica de la segona meitat del segle XII d'un sol bloc de pedra de cos cilíndric, gairebé semiesfèric, amb un petit peu cilíndric; fa a la boca 1'23 metres de diàmetre i 27 centímetres de gruix; té un fris en baix relleu d'arcs cecs al cos inferior.
Campanar barroc dels segles XVII i XVIII. Té un primer cos d'escassa alçada de planta quadrada (4'95 x 4'95 m) i, al seu damunt, un d'alt octagonal dividit en dues zones per una motllura de secció quadrada; la primera zona té paraments de carreus petits, ben escairats i alineats de colors torrat i blanc barrejats; té oberts finestrals d'arc de mig punt a cada cara alterna tancats per vidrieres; la segona que correspon a la cel·la té paraments amb barreja de paredat i petits carreus; queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara alterna; està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana d'obra en no massa bon estat i, al damunt, un robust pilar quadrat amb pinacle piramidal i bola al cim. Tot just entrant es troba una escala de pedra picada i estructura de cargol que puja per l'interior del temple; en arribar al nivell on comença el campanar hi entra i puja per dins fins arribar a la cel·la.
Situació: damunt mateix dels peus de la nau central, com a continuació del frontis encarat a ponent.
Alçada: 26'75 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-19978
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-03-2011)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 31-01-2015


 • PERALADA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-04-2020
  Convertir a PDF