Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - VILANANT (CATALUNYA)

(Referència: 6394)


Descripció Altitud: 98 metres.
Església preromànica de tres naus i tres absis dels quals sols es conserva bé el central de planta rectangular; fou aixecada als segles IX i X amb parament predominant en opus spicatum; els dos absis laterals, gairebé desapareguts, eren de planta de ferradura. La nau central de quatre trams desiguals té volta de canó peraltada sobre tres arcs torals igualment de mig punt peraltat que descansen sobre fragments d'imposta decorades amb relleus geomètrics; la nau lateral de tramuntana també té volta de canó, la del migdia de quart de canó; estan separades per dos arcs formers de mig punt rebaixat per banda que descansen en robustes columnes del segle XV o del XVI. El cor, d'època tardana, descansa sobre un arc carpanell. La capçalera actual és recta. Els murs arrebossats tant a l'interior (parcialment) com a fora cobreixen paraments de pedra en espiga amb carreus als angles.
El frontis arrebossat modernament amb portland té un portal rectangular emmarcat amb pedra blanca i recobert per un arc dovellat que deixa un timpà nu; una finestra d'arc de mig punt a mitja alçada, i una altra de més petita sota mateix de la minsa cornisa angular que és reflex de la teulada de dos vessants que cobreix tot el temple. Altres finestres emmarcades en pedra blanca estan encarades a les naus laterals. S'han aixecat terrabastalls al damunt de les naus, i la teulada i el frontis alts fan semblar l'edifici com una església moderna, però l'interior, amb restes francament antigues, fan d'aquesta església una de les més singulars i interessants de l'Empordà.
Dimensions: 21'60 x 4'46 (de columna a columna) x 10'32 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus juntes arriben als 13 metres d'amplada.
Els dos absis laterals van desaparèixer (n'hi ha algunes restes) en ser substituïts pel campanar, a l'esquerra, i per la sagristia (llinda a la porta d'entrada amb data 1731) a la dreta. Recentment s'han trobat i obert finestres primitives amb què l'absis central donava a l'exterior; avui donen a l'interior de l'edifici actual fruit d'una ampliació moderna.
Campanar d'estil eclèctic, del segle XIX, del 1881 segons làpida encastada al seu peu. Té planta gairebé quadrada (5'15 x 5'21 m). La cel·la té oberts finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara menys al costat de ponent on n'hi ha dos. Està coronat per una cornisa amb pinacles als quatre angles i una agulla piramidal amb dues llucanes obertes a ponent i a llevant; el recobriment de l'agulla és fet a base de rajola acolorida amb dibuixos geomètrics en blau clar i fosc. Per l'interior hi puja una escala de cargol amb els primers trams de pedra fins a un nivell proper a l'alçada de la primitiva teulada; després són de fusta i acaba amb pedra novament i d'obra en arribar a la cel·la.
Situació: sobre mateix de l'absis lateral nord, angle nord-est de la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 29'31 metres.
Esveltesa: 5,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-20459
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-09-2008)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-03-2011)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 31-01-2015


 • VILANANT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-03-2020
  Convertir a PDF