Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cebrià - VILAFANT (CATALUNYA)

(Referència: 6393)


Descripció Altitud: 54 metres.
Església romànica de finals del segle XIII o principis del XIV influïda pel gòtic. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntada; té la capçalera recta i un cor modern als peus; està acompanyada de capelles laterals fondes del segle XVII que fan de fals transsepte. Les ampliacions fetes als segles XVII i XVIII es troben també al mur del frontis amb esgrafiats a base de rombes. El portal neoclàssic té el marc de pedra blanca amb un arc rebaixat, unes pilastres toscanes d'escàs relleu adossades als muntants i un entaulament llis; un òcul el·líptic queda al seu damunt; corona el frontis una cornisa angular només visible a la banda dreta per estar ocupada pel cos del campanar la de l'esquerra. El mur de migdia conserva restes romàniques visibles pels seus carreus ben escairats i per l'antic portal dovellat en arc de mig punt de principis del gòtic i avui paredat. A l'interior, els murs i la volta són de carreus ben escairats.
Primitivament, era una església de tres naus, avui desaparegudes, però conserva restes dels antics paraments visibles sobre tot al mur exterior del migdia on n'apareixen, almenys, en tres nivells.
Dimensions: 13'71 x 7'16 x 6'95 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Campanar neoclàssic auster del segle XVIII o XIX. Té planta rectangular (4'70 x 3'65 m) i està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb balustrada damunt del qual s'aixeca una agulla piramidal a mig recobrir per rajoles vermellenques. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt i marcs de maó, una a cada cara; hi pengen campanes; té una motllura a la seva base. Els seus murs laterals tenen paraments de maçoneria amb petits carreus a les cantoneres.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 22'14 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16916
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-03-2011)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 31-01-2015


 • VILAFANT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-04-2020
  Convertir a PDF