Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç de Valveralla - VENTALLÓ (CATALUNYA)

(Referència: 6390)


Descripció Altitud: 20 metres.
Església neoclàssica de mitjans del segle XVIII. Consta d'una nau de tres trams coberta amb una volta de llunetes damunt dos arcs torals de mig punt; està acompanyada de dues capelles laterals per banda amb volta d'aresta; el presbiteri té una volta ogival simple. En el frontis hi ha un portal rectangular classicitzant de pedra clara amb pilastres toscanes adossades als muntants, un entaulament i un frontó triangular truncat amb una fornícula sense imatge intercalada amb la data de 1754 gravada; al damunt, un òcul atrompetat i una cornisa sinuosa amb molt de ressalt, amb un curvatura convexa més aviat petita i amb les ales allargassades en concavitat. Tanca la capçalera un mur de carreus grans i grossers; en els laterals els paraments són de maçoneria i el del frontis de paredat amb un arrebossat esgrafiat en mal estat que gairebé no resulta visible.
Guarda a l'altar major un retaule neoclàssic de guix amb talles de fusta del segle XVIII: sant Sebastià, sant Cristòfol i la Mare de Déu; altres talles també de la mateixa època es troben en altars laterals, totes elles de caire popular però amb molt d'encant. Conserva, també, una pica beneitera procedent de l'antiga església romànica avui desapareguda.
Campanar del segle XVIII molt auster i simple, merament funcional. Té planta gairebé quadrada (3'58 x 3'45 m) i està coronat per una minsa cornisa i una agulla piramidal d'obra. Els seus murs mostren paraments de paredat marronosos amb carreus de pedra blanca a cantoneres. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara sota mateix de la fina cornisa; hi penja alguna campana; també hi ha finestres a un pis inferior; a la cara frontal n'hi ha una d'aparedada amb un parament fet de còdols, enfonsada, i que queda com una fornícula a mig aire; a altres costats també se n'hi veuen però completament cegades.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis orientat a migdia.
Alçada: 17'26 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-20395
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-03-2011)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-01-2015


 • VENTALLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-04-2020
  Convertir a PDF