Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Pescador - SANT PERE PESCADOR (CATALUNYA)

(Referència: 6385)


Descripció Altitud: 5 metres.
Església barroca aixecada entre el 1682 i el 1690 i completada a principis del segle XVIII; conserva restes romàniques als baixos del mur de tramuntana. Consta d'una nau coberta amb una volta de llunetes que descansa en sis arcs torals de mig punt; està capçada per un absis semicircular per l'interior i poligonal de cinc costats per l'exterior; les cinc capelles laterals per banda tenen volta de canó. Un cor amb una barana de balustres senzills de fusta descansa en un arc carpanell i una volta rebaixada; per damunt de les capelles hi ha obertes tribunes amb baranes similars. Els murs laterals tenen paraments de paredat i estan arrebossats i pintats en un color groc clar; el frontal orientat a ponent té carreus mitjans ben escairats i alineats.
El frontis té una portalada barroca de pedra blanca amb un portal rectangular flanquejat per unes columnes de capitell compost sobre pedestals adossades als muntants; té la llinda filetejada i al seu damunt s'hi troba un arquitrau llis sota una cornisa destacada, un frontó arquejat i truncat i, intercalada, una fornícula amb imatge; una rosassa motllurada queda a mitja alçada i una minsa cornisa angular corona el frontis.
Dimensions: 36'12 x 10'58 x 15'19 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 17'11 metres.
Guarda a les capelles unes pintures possiblement del segle XVIII; també són d'aquell temps les dues piques, una beneitera adossada al mur i la baptismal, ambdues amb relleus a les seves cares. El Crist Majestat que penja damunt l'altar major és un petit exemplar del romànic.
Campanar barroc coetani del temple. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'80 x 4'80 m); el segon és octagonal i està coronat per una cornisa motllurada i un terrat al damunt del qual s'aixequen uns arcs apuntats en diagonal units al centre. La cel·la queda oberta per finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara alterna; hi pengen campanes; té una motllura composta a la seva base, una altra a a l'arrencada dels arcs i una tercera sota la cornisa. Els seus murs són de carreus ben escairats i disposats en filades uniformes en tots els seus cossos. Una escala de pedra que pujava pel seu interior i permetia arribar a la cel·la avui es troba arruïnada i esfondrada; hi ha el projecte de substituir-la per una altra de ferro.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 33'54 metres.
Esveltesa: 6,9
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-20288
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-05-2009)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-01-2015


 • SANT PERE PESCADOR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-04-2020
  Convertir a PDF