Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - PORTBOU (CATALUNYA)

(Referència: 6376)


Descripció Altitud: 28 metres.
Església neogòtica de finals del segle XIX (1874-82). Consta d'una nau de quatre trams coberts amb un ric teginat sobre arcs diafragma apuntats prolongats per pilastres fasciculades damunt mènsules situades a mitja alçada dels murs; està capçada per un absis poligonal de cinc costats cobert per una volta ogival simple igual que el tram davanter corresponent al pòrtic. Uns grans finestrals apuntats en tots els murs oberts entre els robustos contraforts exteriors donen llum a través de vidrieres de colors. Ha estat bastida amb carreus ben escairats de pedra grisa.
El frontis té un atri porticat amb tres portals de pedra fosca d'aires goticitzants tancats amb unes reixes de ferro forjat i uns sòlids vidres que frenen el vent de tramuntana que bufa en aquells llocs. Els tres portals tenen arcades apuntades motllurades i acanalades a l'intradós; descansen en unes semi-columnes adossades als pilars; al damunt de les dues semi-columnes centrals hi figuren unes escultures i al centre, sobre l'arcada, una imatge de la patrona ben emmarcada i coberta amb un dosseret; a mitja alçada del frontis s'hi obre una gran rosassa calada i, per coronament, la cornisa angular està decorada per un fris d'arcs cecs que inclouen elements heràldics decoratius. Aquesta part del frontis presenta un mur de carreus ben escairats de pedra clara que contrasta amb la fosca dels portals. Als caires s'hi aixequen unes torres de perímetre poligonal dividides en tres pisos per unes motllures; deixen el superior obert per estretes finestres; van coronades per un pinacle. Les teulades estan cobertes per peces vidriades planes, estriades i disposades en escata de colors grana i blau fosc. Una cresta de petits pinacles tanca per davant i per darrere la teulada de la nau. La de l'absis, igualment acolorida, està formada per diversos sectors triangulars amb els caires destacats i un pinacle damunt el punt on coincideixen.
Dimensions: 33 metres de llargària i 20 d'alçada per les exteriors (inclou la base cúbica del campanar pel que fa a la llargada); les interiors de la nau són: 24'00 x 8'52 x 17'98 respectivament de llargada, amplada i alçada. L'atri, no inclòs en la llargada, fa 3'38 de fondària.
Arquitecte: Joan Martorell i Montells (1833-1906).
Guarda una bella imatge de la Mare de Déu que presideix l'Altar Major de l'escultor Frederic Marès (1893-1991); un sagrari i un Sant Crist de Domènec Fita (1927), i el baldaquí de l'arquitecte barceloní Josep Maria Feliu.
Campanar neogòtic coetani del temple. Té la base de planta gairebé quadrada (6'33 x 6'10 m) separada un metre de la capçalera; està adossada a les dependències posteriors del temple; un segon alt cos octagonal amb els caires en ressalt està coronat per una coberta ogival amb un gros pinacle al cim que sosté una gran creu de ferro.
La cel·la situada al capdamunt del cos vuitavat té al seu dessota unes motllures i un fris d'arquets cecs calats damunt petites mènsules; hi pengen campanes. Una motllura en angle cobreix els arcs dels finestrals d'aspecte clarament goticitzant amb arcs apuntats i baranes calades; entre finestral i finestral, els caires estan reforçats per unes fines pilastres que són la continuació de les que es troben al cos alt inferior. La coberta de la cel·la consisteix en una petita teulada piramidal rematada per un pinacle i una creu de ferro. Unes espitlleres amb arquet gòtic calat s'obren en disposició helicoïdal a diversos nivells del l'alt cos a cada cara del campanar; il·luminen l'escala interior. Aquesta escala puja dins d'un cilindre, arrapada als murs i amb un ull central buit tancat per un envà cilíndric de maó arrebossat. En arribar a dalt, en l'últim tram, l'escala s'estreny i gira en sentit contrari de com ho havia fet; surt a la cel·la protegida per una senzilla barana de ferro; una volta semiesfèrica damunt nervis cobreix la cel·la. Els murs estan carreuats amb peces de pedra grisenca clara com tot el temple.
Situació: la seva base cúbica està adossada a les dependències posteriors del temple però segueix exempt a partir dels tres metres.
Alçada: 36'16 metres; inclou el pinacle d'un metre cinquanta i la creu de ferro de dos metres. Sense comptar-los, només en faria 32'66.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 30599
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-08-2009)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (30-05-2011)
 • 10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-01-2015


 • PORTBOU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-04-2020
  Convertir a PDF