Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Bisbe - PERALADA (CATALUNYA)

(Referència: 6373)

Descripció Altitud: 38 metres.
Església barroca del segle XVIII resultat de la reconstrucció d'una anterior; conserva algun pany de la romànica que la va precedir. Consta d'una nau de cinc trams coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals, d'un transsepte amb una cúpula el·líptica sobre petxines al creuer i d'un presbiteri poligonal de cinc costats en una capçalera recta; unes tribunes sobre les capelles laterals queden obertes a la nau; té el cor sobre el cancell. En el mur meridional hi ha restes romàniques en un pany amb una petita finestra de doble esqueixada i un timpà nu. El frontis arrebossat i pintat de color rosa pàl·lid té un senzill portal rectangular amb unes grades d'accés al seu davant, una rosassa motllurada i atrompetada a la part alta i una minsa cornisa angular. Uns robustos i alts contraforts reforcen els seus murs laterals de paraments de paredat de color marronós amb carreus de pedra blanca a les cantoneres.
Dimensions: 38'50 x 12'54 x 19'70 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Conserva una pica baptismal en un bloc de pedra semiesfèric; en la seva meitat superior hi té un text gravat al seu contorn en dos registres; les seves dimensions són 1'15 metres de diàmetre de la boca que al seu torn fa 13 centímetres de gruix; la seva alçada és de 78 centímetres des d'un petit peu a la boca; el seu petit peu és cilíndric i aquest, avui, ho fa damunt un petit bloc rectangular de marbre fosc. A les petxines que sostenen la cúpula hi figuren unes imatges sobre peanyes.
Campanar gòtic dels segles XIV i XV. Té planta gairebé quadrada (7'65 x 7'40 m) i està coronat per una senzilla cornisa amb gàrgoles i un terrat amb una alta barana de merlets esglaonats; sobre terrat s'aixequen unes arcades unides en diagonal en el punt central. Els seus murs mostren paraments de carreus petits de pedra calcària marronosa ben escairats i alineats. A la cel·la hi ha oberts quatre finestrals d'arc de mig punt amb bordó, un a cada cara, mot amples, dins d'un marc quadrat. Un rellotge d'esfera es troba al dessota del finestral de ponent.
Situació: adossat al mur de migdia, proper al frontis encarat a ponent.
Alçada: 30'66 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 19967
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-03-2011)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 31-01-2015


 • PERALADA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-03-2020
  Convertir a PDF