Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida - PALAU DE SANTA EULÀLIA (CATALUNYA)

(Referència: 6372)


Descripció Altitud: 86 metres.
Església romànica tardana aixecada als segles XII-XIV. Consta d'una nau coberta amb una volta apuntada sobre un arc toral; té la capçalera recta i atalussada bastida amb carreus ben escairats. La resta dels seus murs tenen paraments de carreus grans marronosos ben escairats i alineats. En el frontis s'hi obre un portal en arc de mig punt amb grans dovelles i amb guardapols, segurament obrat ja al segle XIV; al seu damunt en època tardana s'hi va obrir una rosassa amb marc de pedra blanca. El temple va ser sobrealçat als segles XVII o XVIII fet que es nota perquè al damunt dels murs de carreus romànics hi figuren paraments de paredat.
Guarda una pica baptismal romànica d'un sol bloc de pedra calcària decorada amb un fris en baix relleu d'arcuacions cegues arran de la boca; té forma cilíndrica amb el cos arrodonit en convertir-se en la base plana; descansa sobre un petit peu cilíndric de poca alçada.
Campanar barroc senzill dels segles XVII o XVIII. Té planta gairebé quadrada (3'45 x 3'10 m) i està coronat per una cornisa destacada i un terrat amb una barana de merlets d'obra pintats de blanc; al seu damunt s'aixeca una agulla piramidal d'obra de perfil lleugerament arquejat igualment blanquejada. Els seus murs mostren els diversos moments en què es va aixecar: carreus grans, irregulars en la base romànica, de maçoneria amb la calç a les juntures molt visible en èpoques modernes i, en la cel·la, novament de carreus mitjans a cantoneres i en els marcs de les finestres; als altres panys s'hi veu obra de maçoneria. La cel·la queda oberta amb finestres en arc de mig punt damunt senzilles impostes, una a cada cara; al seu damunt hi figuren unes petites finestres quadrades.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 19'05 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 19936
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (30-03-2011)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-01-2015


 • PALAU DE SANTA EULÀLIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-04-2020
  Convertir a PDF