Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - L'ESCALA (CATALUNYA)

(Referència: 6346)


Descripció Altitud: 14 metres.
Església aixecada entre el 1701 i el 1761 en gòtic tardà. Consta d'una nau de sis trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta ogival simple; està capçada per un absis poligonal de cinc costats. La façana principal és renaixentista; té un mur de grans carreus de pedra gris clar i una portalada barroca a base de dues columnes exemptes sobre pedestals per banda que flanquegen el portal rectangular emmarcat amb motllures i per un frontó circular amb el timpà nu; més amunt hi ha una fornícula amb la imatge de sant Pere, una motllura horitzontal de banda a banda, una rosassa motllurada a mitja alçada i, per coronament, la imatge de santa Màxima, copatrona, sota la cornisa angular que està treballada amb un fris de volutes, corbes i contra-corbes i, al centre, dos personatges asseguts custodiant la data gravada al mur; una senzilla creu de pedra es troba al cim. A banda i banda del frontis s'hi aixequen dos campanars, el de l'esquerre inacabat, el de la dreta escapçat en desmuntar-se el coronament durant la contesa civil del 1936. El murs laterals són de maçoneria.
Dimensions: 40'46 x 12'48 x 19'72 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda una pica baptismal de pedra del 1740 en estil renaixentista; té la boca poligonal de vuit cares i un peu esculpit amb relleus i a les cares rectangulars amb imatges en relleu de persones santes.
Campanars bessons barrocs, inacabats. Tenen planta rectangular (5'70 x 6'90 m). El de l'esquerra, en funcions, té al capdamunt una espadanya d'un ull d'on pengen dues campanetes, única cosa que resta del coronament no acabat; per dins hi puja una escala de cargol de pedra picada des del cor; per arribar al cor n'hi ha una altra que presenta l'estructura d'una escala normal catalana sobre voltes i arrapada als murs. El de la dreta encara queda amb el coronament més mancat i per dins no hi puja cap escala ja que tot ell queda buit i sense funcions. Els murs del temple són de carreus ben escairats de pedra blanquinosa de Girona; té un sòcol lleugerament destacat.
Situació: damunt les ales del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent el de la banda esquerra i en l'angle sud-oest el de la banda dreta.
Alçada: 28'89 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 19509
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-09-2008)
 • 8 Fotos
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 26-01-2015


 • L'ESCALA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-04-2020
  Convertir a PDF