Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - BORRASSÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6336)


Alçada del campanar 35.18
Descripció Altitud: 73 metres.
Església del segle XVIII (data del 1746 a llinda de la porta) amb alguna resta de l'antiga preromànica (segle X) escassament visible al mur nord. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta ogival simple sobre cinc arcs torals de mig punt; està acompanyada d'uns passadissos oberts a través de les divisòries de les capelles laterals. La capçalera la forma un absis poligonal de cinc costats cobert amb una volta ogival. El cor als peus descansa en un arc carpanell. Els murs mostren panys de paredat i maçoneria amb carreus de color clar a cantoneres; al frontis són de petits carreus menys a la portalada que apareix en pedra calcària gris clar; és barroca amb un portal rectangular de marc motllurat flanquejat per dues pilastres per banda adossades als muntants; té una decoració de volutes a l'entorn, un entaulament clàssic auster amb una àmplia decoració abarrocada al damunt (en baix relleu la creu de sant Andreu i elements florals); una gran rosassa motllurada i atrompetada s'obre a mitja alçada i una finestra rectangular està situada al dessota de la minsa cornisa angular.
Dimensions: 29'85 x 9'25 x 14'62 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 17'64 metres.
Guarda a tres costats de l'absis, uns grans mosaics murals que reprodueixen una pintura romànica d'un frontal d'altar català.
Campanar neoclàssic. Té un primer alt cos de planta rectangular (5'30 x 5'88 m) i un de segon vuitavat decorat amb motllures compostes a sota i al damunt. La cel·la ubicada en ell hi té finestrals d'arc apuntat oberts i cecs alternats; unes pilastres toscanes reforcen els caires i està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada; damunt d'ell s'aixeca un cos tronco-piramidal de caires nervats i una torrella vuitavada coberta per una petita cúpula de mitja taronja; la torrella també presenta obertures apuntades alternades amb d'altres de cegues i té els caires ben ressaltats per pilastres toscanes. Els murs dels cossos superiors mostren carreus de pedra calcària grisenca com la portalada; al cos inferior, quadrat, els carreus petits que el conformen tenen color torrat. Des del cor es puja fins al terrat per una escala de cargol.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 35'18 metres.
Esveltesa: 5,9
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 17901
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-04-2003)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-11-2015


 • BORRASSÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF