Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Bisbe - L'ARMENTERA (CATALUNYA)

(Referència: 6333)


Alçada del campanar 29.6
Descripció Altitud: 7 metres.
Església neoclàssica del segle XIX amb algunes restes romàniques d'un edifici anterior com ho són uns indicis de porta a la dreta del frontis i algun parament al mur de migdia (segles XII o XIII). Consta d'una nau i d'un transsepte coberts amb voltes de llunetes; estan acompanyats de capelles laterals amb voltes d'aresta; la capçalera la forma un absis poligonal de cinc costats. El frontis té un mur de paredat arrebossat i pintat en un color tirant a morat amb carreus visibles a les cantoneres; hi ha obert un portal en arc de mig punt emmarcat per petites dovelles motllurades i carreuons de pedra blanca; una gran rosassa motllurada i atrompetada es troba a mitja alçada; part d'amunt s'hi veu una minsa cornisa angular amb una creu rodona i calada al cim.
Guarda pintures murals neoclàssiques en la capella de l'extrem sud del transsepte; són de l'artista Joan Carles Panyó i Figaró (1755-1840).
Campanar coetani del temple merament funcional. Té planta gairebé quadrada (5'90 x 6'15 m) amb murs de paredat i carreus a cantoneres, i un segon cos octagonal, amb la cel·la, de carreus ben escairats amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; està coronat per una minsa cornisa motllurada i una teulada al centre de la qual s'hi ha aixecat un terrat de perímetre reduït amb una barana d'obra amb merlets esglaonats i apuntats. A les seves paret nues només s'hi veuen petites finestretes rectangulars a diversos nivells per la cara frontal.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 29'60 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 17874
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-04-2003)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-11-2015


 • L'ARMENTERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-02-2021
  Convertir a PDF