Inventari de Campanes

Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus - AIGUAMÚRCIA (CATALUNYA)

(Referència: 6327)


Alçada del campanar 29.6
Descripció Altitud: 320 metres.
L'antic monestir cistercenc, del 1158, va construir la seva església entre el 1171 i el 1211. Té tres naus cobertes amb voltes ogivals simples damunt sis arcs torals que descansen en dotze robustos pilastres rectangulars, sis per banda, acabats en permòdols esglaonats a poca alçada. Les naus estan comunicades per arcs formers de mig punt. El transsepte de dos trams a cada braç hi té oberts cinc absis rectangulars, el central més gran i sobresortint de la capçalera (fondària: 8'50 m) amb una enorme rosassa a mitja alçada; en el creuer s'hi aixeca un monumental cimbori gòtic vuitavat de principis del segle XIV amb cúpula i llanternó barrocs coberts per rajola de color verd fosc; la seva alçada total fa 41 metres. Els murs del temple de carreus ben escairats de pedra groc daurat estan coronats per una cornisa sobre mènsules i per merlets rectangulars en les zones frontals. La portalada romànica del frontis encarat a ponent té arquivoltes d'arc de mig punt sobre columnetes adossades al mur; sobre d'ella, un gran finestral gòtic en arc apuntat; a banda i banda, a mitja alçada, altres dues finestres gòtiques que donen a les naus laterals.
Dimensions: 60'00 x 8'50 x 18'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda un retaule barroc (1640) de Josep Tremulles; les tombes reials gòtiques de Pere el Gran, obra del mestre Bartomeu, i de Jaume II i la seva esposa Blanca d'Anjou, de Francesc Montflorit, estan situades a banda i banda del primer tram; altres sarcòfags i làpides tombals es troben a la Sala Capitular i al claustre.
Campanar de planta quadrada (4'00 x 4'00 m), anomenat Torre de les Hores, del segle XVI (1575), projectat per l'abat Jeroni Contijoc, de Conesa, que va fer-lo a imitació del que tenia a la seva població nadiua, encara que més petit. Té el terrat coronat de merlets esglaonats i una minsa cornisa amb gàrgoles als angles; al dessota hi ha obertes finestres en dos pisos separats per una motllura, les de l'inferior rectangulars, les del superior en arc de mig punt, una a cada cara. Els seus murs són de carreus ben escairats; en el que dóna a llevant, fins a la motllura situada sota les finestres inferiors, s'hi nota un lleuger inflament que ens permet suposar que per allí hi ha l'escala de cargol que puja fins a la cel·la.
Situació: adossat a l'extrem del braç meridional del transsepte.
Alçada: 29'60 metres.
Esveltesa: 7,4
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Monestir de Santes Creus
Tipus: Monument històric
Declaració: 13/07/1921[1]
Identificador: BCIN: 4-MH
BIC: RI-51-0000196
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-10-2002)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-08-2015


 • AIGUAMÚRCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF