Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - VALLMOLL (CATALUNYA)

(Referència: 6322)


Alçada del campanar 37.47
Descripció Altitud: 161 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1772 i el 1776. Consta d'una nau rectangular de cinc trams coberts amb voltes de llunetes damunt una imposta classicitzant destacada que recorre tota la base de la volta amb abundants motllures i amb un fris de denticles. El presbiteri és poligonal de cinc costats. Està acompanyada de capelles laterals unides entre sí per passadissos; estan separats de la nau per arcs formers de mig punt damunt senzilles impostes i pilars quadrats; a cadascun d'ells hi ha una pilastra de poc relleu de capitell jònic que baixa al terra des de la imposta des dels arcs torals. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i d'una volta d'aresta rebaixada.
El frontis arrebossat i pintat d'un color ataronjat té un portal en arc rebaixat flanquejat per dues senzilles pilastres toscanes i amb un entaulament un pèl corbat al damunt; té una fornícula petita amb imatge a sobre i una rosassa a mitja alçada i, per coronament, una cornisa angular; una senzilla motllura sota mateix de la rosassa divideix el frontis en dues zones.
Dimensions: 31'22 x 8'92 x 14'36 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 18'12 metres.
Arquitectes: Joan Antoni Rovira de Tarragona, mestre de cases Salvador Guinovard.
Campanar coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'33 x 5'10 m) seguit d'un altre d'octagonal on s'hi ubica la cel·la i d'una torrella vuitavada amb una finestra d'arc de mig punt a cada costat i ornada amb pilastres als caires coronats per petits pinacles i amb la base enrobustida per breus contraforts; està coronat per una cúpula apuntada de teules vidriades verdes amb arestes que separen els vuit sectors esfèrics. Unes motllures es troben a l'inici del primer cos vuitavat i a sota i a sobre de les quatre finestres de la cel·la. Aquestes finestres, una a cada cara alterna, són d'arc de mig punt amb marc de dovelles, carreus als muntants i amb un ampit que sobresurt lleugerament. Els seus murs, com al frontis, estan pintats de color ataronjat que deixen visibles els carreus de les cantoneres; les parets queden nues llevat d'algunes finestres sageteres a diversos nivells de la cara de tramuntana. Per l'interior hi puja una escala d'obra amb barana de fusta damunt voltes catalanes; va de paret a paret tot deixant un escàs ull central. Quan sobrepassa l'alçada de les voltes del temple es fa estreta i es transforma en una de cargol arrapada a una de les bandes. La cel·la no queda coberta sinó que s'obre a la torrella superior que acaba cobrint el campanar.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 37'47 metres.
Esveltesa: 7
Protecció Bé cultural d'interès local
Declaració: 28/01/2004
Identificador: IPA: 2348
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-08-2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-08-2012)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    7 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 11-08-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VALLMOLL: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 43 Visitants: 43 Usuaris: 0