Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - RODONYÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6320)


Alçada del campanar 41.18
Descripció Altitud: 312 metres.
Església neoclàssica de finals del segle XVIII amb la data de 1855 a la llinda del portal. Consta de tres naus, la central de quatre trams, un d'ells amb el cor i un altre que fa de transsepte; està coberta per una voltes de llunetes; les laterals ho estan per voltes bufades; té un absis recte que inclou un presbiteri semicircular en tenir els angles interiors corbats. El cor amb barana de fusta descansa en un arc carpanell. El frontis té un portal rectangular amb el marc motllurat i una petita fornícula sense imatge al damunt; a mitja alçada hi figura una gran rosassa atrompetada; està capçat per un frontó triangular amb un òcul centrat en el timpà i una petita creu al cim. Els seus murs estan arrebossats i pintats d'un color ataronjat.
Dimensions: 24'64 x 7'47 x 11'95 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada de les tres naus fa 15'66 metres, el transsepte en fa 15'66 x 5'46 x 11'95 i la cúpula bufada del creuer 12'85.
Campanar auster coetani del temple, recentment restaurat en llevar-li el dipòsit per a l'aigua del capdamunt que s'hi havia instal·lat als anys trenta. Després d'un primer alt cos quadrangular de 5'80 x 5'50 m de costats amb només unes petites finestres al sud distribuïdes pels pisos s'aixeca un segon cos aixamfranat separat del primer per una senzilla motllura; dues més es troben sota finestrals amb l'esfera del rellotge entre elles a la banda nord, i una altra al damunt dels finestrals. La cel·la té obertures en arc apuntat, una a cada cara; hi penja alguna campana. Està coronada per una cornisa motllurada i per un terrat amb balustrada; al seu damunt s'hi aixeca un templet vuitavat de recent construcció obert amb vuit finestrals d'arc apuntat i coronat per una cornisa i arcades de perfil sinuós unides al centre amb una bola al cim. S'accedeix a la cel·la per una escala del tipus català, sobre voltes i arrapada als murs. Aquests presenten per fora un arrebossat pintat com la resta dels murs de l'església; uns carreus petits grisencs reforcen les cantoneres.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple de la que en sobresurt en part; fa angle al sud-est del frontis orientat a llevant.
Alçada: 41'18 metres.
Esveltesa: 7,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2335
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-08-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-10-2006)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-11-2007)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-08-2015


 • RODONYÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF