Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - QUEROL (CATALUNYA)

(Referència: 6318)


Alçada del campanar 18.05
Descripció Altitud: 565 metres.
Església d'orígens romànics molt modificada posteriorment. Consta d'una nau coberta amb una volta d'arc apuntat que conserva elements del romànic alterats en ser sobrealçats els murs com és fàcilment visible per la motllura romànica de separació de les obres fetes amb posterioritat a la primera església; té la capçalera poligonal que inclou l'estança de la sagristia i el presbiteri recte. Està acompanyada de dues capelles laterals, una per banda, cobertes amb voltes de creueria i obertes amb un arc de mig punt la de la dreta i amb un arc apuntat la de l'esquerra; té altres capelles poc fondes al costat de l'altar major i al fons prop dels peus, una a cada banda. Els murs interiors, de pedra, presenten panys amb grans carreus força ben escairats i altres d'irregulars i matussers. El portal es troba obert al mur lateral de migjorn; té arc dovellat de mig punt i carreus als muntants. Els seus murs tenen paraments desiguals, amb carreus grans i ben escairats a la part romànica, irregulars i matussers en les modificacions fetes posteriorment en la part alta.
Dimensions: 21'26 x 4'98 x 6'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles fa 10'12 metres.
Guarda una bonica i senzilla pica baptismal d'un bloc de pedra de forma octagonal amb un petit peu igualment poligonal.
Campanar de planta quadrada (3'75 x 3'75 m) capçat per una minsa cornisa amb pinacles de bola i gàrgoles als angles i per una teulada piramidal baixa. La cel·la té obertes quatre finestres d'arc de mig punt rebaixat, una a cada cara; hi penja alguna campana. Els murs presenten paraments desordenats de paredat i maçoneria amb visibles elements constructius de les diferents etapes constructives. S'hi pot pujar des de la sagristia per l'escala que va fins al cambril i des d'allí per sobre la volta fins entrar al cos del campanar i per una escala de gat es pot arribar a la cel·la.
Situació: sobre al centre de la nau.
Alçada: 18'05 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2319
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-09-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-07-2012)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-08-2015


 • QUEROL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF