Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - NULLES (CATALUNYA)

(Referència: 6307)


Descripció Altitud: 232 metres.
Església d'estil barroco-neoclàssic del segle XVII refeta al XVIII. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes de llunetes; el presbiteri semicircular té una volta de quart d'esfera decorada com una petxina. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes.
Té el frontis arrebossat pintat de color groc daurat amb aparença de carreus i amb un sòcol de pedra blanca. Unes grades laterals es troben davant d'un portal amb un marc senzill de pedra blanca en arc rebaixat; al seu damunt hi figura una fornícula amb imatge i una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada; el coronament el forma, al centre, un frontó triangular motllurat decorat amb unes brillants pintures al timpà amb un fons blau i elements vegetals fantàstics en blanc; té un petit òcul central i un pinacle de bola al cim; a les ales d'aquest frontis la cornisa es corba en còncau i presenta un fris d'òvuls blancs de centre groc amb una base contínua de blau.
Dimensions: 18'66 x 6'48 x 10'70 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 13'88 metres.
Campanar neoclàssic. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (4'67 x 4'72 m); el segon és octagonal; s'hi ubica la cel·la oberta amb quatre finestres en arc de mig punt en pedra blanca i escassament ressaltat, una a cada cara alterna; hi pengen campanes; té un rellotge d'esfera entre finestres a la cara de migdia. Està coronat per una cornisa motllurada i una teulada tronco-piramidal al centre de la qual s'aixeca una torrella vuitavada amb vuit finestres rectangulars, una a cada cara, reforçada per uns contraforts amb volutes a cada caire i capçada per una cornisa amb pinacles als angles i teulada de rajola groguenca cobrint una cúpula apuntada de vuit sectors triangulars. S'hi puja per una escala d'obra amb l'ull central tancat per un envà. A mitja alçada es converteix en escala de cargol també d'obra; per un trapa s'accedeix a la cel·la coberta per una volta semiesfèrica oberta per un ull circular al bell centre d'ella per comunicar-se amb la torrella.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 29'46 metres.
Esveltesa: 6,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2213
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-06-2010)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-03-2011)
 • 8 Fotos
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 16-01-2015


 • NULLES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF