Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Magdalena - LA MASÓ (CATALUNYA)

(Referència: 6304)


Alçada del campanar 29.25
Descripció Altitud: 115 metres.
Església neomedieval aixecada a finals del segle XIX cap el 1890. Consta de tres naus, transsepte, cúpula al creuer sobre petxines inscrita dins d'un cimbori octagonal recobert per un teulat vermellós amb un pinacle al cim. La nau major està dividida en quatre trams coberts per voltes de creueria damunt tres arcs torals de mig punt; en el primer hi ha el cor, el més proper al presbiteri és el transsepte; el presbiteri és semicircular; la capçalera és recta. Les naus estan separades per arcs formers apuntats damunt robustos pilars cruciformes; de fet, les naus laterals són els passadissos que recorren les capelles laterals cobertes amb voltes d'aresta; ho fan a través d'arcs formers de mig punt. El cor amb barana de fusta descansa en un arc rebaixat. Tant els arcs com els pilars i muntants tenen carreus mitjans de pedra grisenca fosca; la resta de la construcció és feta de maçoneria i paredat degudament arrebossada i emblanquinada.
El frontis té un portal d'arquivoltes bossellades de mig punt sobre columnetes adossades als brancals, dues motllures horitzontals a mitja alçada amb dues finestres d'arc de mig punt amb una pilastra al mig entre aquelles dues, i una cornisa angular amb un fris d'arquets cecs d'inspiració romànica al dessota. El mur frontal es troba arrebossat i emblanquinat.
Dimensions: 18'00 x 4'90 x 8'60 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 11'20 metres; el transsepte en fa 11'20 x 4'90 x 9'50 i la cúpula arriba fins als 13.
Arquitecte: Ramon Salas i Ricomà, de Tarragona.
Campanar del 1817 amb característiques neoclàssiques, exempt, pertanyent a una edificació desapareguda anterior al temple actual. El primer cos sembla que es va aprofitar d'una antiga torre de vigilància dels Templers del segle XIII. Aquest primer alt cos té planta gairebé quadrada (4'00 x 4'30 m); els dos superiors són octagonals; el primer d'aquests està obert amb finestres d'arc de mig punt amb bordó, una a cada cara alterna; una motllura el separa del cos inferior; en té una altra sota de les finestres i una tercera al damunt. Una cornisa el separa del superior on hi té un terrat amb balustrada i pinacles als pilars angulars; sobre d'ell s'hi aixeca una alta torrella vuitavada amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, uns òculs el·líptics al damunt i pilastres als caires; està coronada per una cornisa motllurada i una cúpula força apuntada amb nervadures als caires i un pinacle al cim tot en pedra rogenca. Hi penja una campana gran, la Maria Magdalena. Els seus murs de paredat estan arrebossats a mitges. L'esfera d'un rellotge es troba en iniciar-se el cos vuitavat en la cara frontal encarada al migdia. L'escala que puja per l'interior amb 60 graons fins arribar a la cel·la ho fa sobre voltes i arrapada als murs.
Situació: exempt, al davant esquerre del frontis del que n'està separat 9'75 metres.
Alçada: 29'25 metres.
Esveltesa: 6,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2202
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-08-2012)
 • 9 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 10-08-2015


 • LA MASÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF