Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu de València d'Àneu - ALT ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència: 6250)Alçada del campanar 22.34
Descripció Altitud: 1050 metres.
Església romànica de finals del segle XII o de principis del XIII; se li van afegir capelles laterals cap al segle XVIII al mateix temps que se li feren altres reformes. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb voltes d'aresta damunt tres arcs torals de mig punt i capçada per un absis semicircular romànic (única mostra de la primitiva església del segle XII) que té una cornisa amb una motllura decorada amb un escacat suportada per mènsules amb decoració geomètrica diversa; està prolongat per l'interior amb un tram trapezial recobert per una volta de canó; el mur de l'absis és de carreus irregulars granítics sense polir i disposats en filades regulars. Un porxo davant el portal del mur de migdia està cobert per una teulada d'un sol vessant que descansa en tres murs; el mur dels peus té una obertura en arc de mig punt dovellat, un òcul a la part alta i una finestreta rectangular sota del vèrtex de la cornisa angular. Els seus murs són de maçoneria de lloses; els laterals estan arrebossats i pintats en un to cremós; el dels peus ha estat obrat amb maçoneria i petits carreus matussers disposats en filades força ordenades de pedra vista d'un to marronós.
El temple podria haver tingut dues absidioles en posició de creu respecte de l'absis central; avui han desaparegut; ho fa pensar l'arc visible des de l'interior de la base del campanar adjunt al tram del presbiteri que perllonga l'absis.
Dimensions: 18'25 x 4'60 x 7'80 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 10 metres.
Guarda dues peces d'un antic retaule degudament restaurades.
Campanar del segle XVIII-XIX d'un neoclàssic auster rústic típic de les terres pallareses. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'23 x 4'97 m); el segon de caires aixamfranats està coronat per una cornisa i una agulla octagonal amb inflexió a la base; està recoberta de petites peces ben tallades de pissarra negra. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen tres campanes. Els seus murs de paredat de lloses estan coberts per un arrebossat que avui (2007) no es troba en gaire bon estat. L'escala que puja cap a la cel·la és de cargol amb l'eix de fusta i els graons de lloses.
Situació: adossat al mur de migdia a l'angle sud-est de la nau, proper a la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 22'34 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 275-MH
Identificador: RI-51-0010156
Campanes La parroquial de Sant Andreu disposa de campanar amb els quatre finestrals ocupats per campana.
Tocs tradicionals de campanes Els veïns Josep Cortina i Pepita Santmartí ens indiquen que les campanes havien tocat a foc i també abans de les pedregades.
Autors
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-06-2007)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  ORRIOLS, XavierLes campanes a les valls d'Àneu1995
  6 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-01-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesSant Damià (1)19624037
  Sala de campanesSanta Bàrbara (2)BALLESTEROS, PAULINO189367174
  Sala de campanesSant Andreu (3)160274235
  Sala de campanesCampana grossa (4)1700ca83331

 • ALT ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF