Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Julià d'Unarre - LA GUINGUETA D'ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència: 6249)


Alçada del campanar 24.66
Descripció Altitud: 1218 metres.
Església del 1373 modificada al segle XVIII amb aires barrocs rústics. Consta d'una nau rectangular coberta amb una volta ogival simple. Té el frontis arrebossat amb un portal gòtic d'arquivoltes apuntades, una petita fornícula al seu damunt que aixopluga un calvari, un òcul atrompetat a mitja alçada i una destacada cornisa angular sobre caps de biga. La teulada de doble vessant amb destacat pendent cobreix tota l'amplada de la nau.
Té, davant per davant de l'església, un comunidor de planta quadrada i teulada piramidal recoberta de lloses de pissarra; està estructurat en dos nivells.
Guarda una pica baptismal romànica, un retaule barroc popular a l'altar major, restes de retaules gòtics i pintures murals naïf de finals del segle XIX.
Campanar del segle XVIII d'un barroc rústic i auster típic de les terres pallareses. Té un primer alt cos de planta rectangular (3'94 x 5'10 m); el segon de caires aixamfranats està coronat per una cornisa motllurada i una agulla octagonal molt aguda amb inflexió a la base recoberta de lloses de pissarra; una llucana es troba oberta a la cara frontal. La cel·la té quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen dues campanes. Els seus murs de paredat de llosa estan arrebossats i pintats d'un to groguenc; avui (2004) tenen un aspecte molt deteriorat i descurat.
Situació: aixecat damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 24'66 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25504
Campanes L'església disposa de campanar i solament dos finestrals ocupats per campanes. També hi ha al sostre del temple una petita espadanya d'una sola campana que es troba buida, encara que s'hi observen les entalles d'un hipotètic eix.
Tocs tradicionals de campanes L'antic campaner era Joan d'Aurós, i Tonet Picolo recorda els antics tocs, que coincidien amb els altres de la vall, és a dir, oració al fer-se de dia, migdia (que anaven a dinar) i vespre, quan es feia fosc. Per les festes es feia voltar.
Autors
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2004)
 • 6 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-01-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesCampana petita (1)74235
  Sala de campanesCampana grossa (2)BALLESTEROS, PAULINO189386368

 • LA GUINGUETA D'ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 04-10-2022
  Convertir a PDF