Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere de Sorpe - ALT ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència: 6248)


Alçada del campanar 15.25
Descripció Altitud: 1262 metres.
Església romànica del segle XII amb modificacions barroques del segle XVIII (1726) que la capgiraren. Consta d'una nau de tres trams irregulars coberts amb voltes d'aresta separades per arcs torals de mig punt; a les antigues naus laterals avui s'hi han obert capelles. Té un absis semicircular romànic del segle XII amb decoració llombarda d'arcs cecs i lesenes i un fris de dents de serra sota la cornisa; els seus paraments romànics són de petits carreus matussers ordenats en filades; sobresurt a llevant pel costat dret de la façana principal en el seu angle nord-est; es tracta d'un absis lateral de l'antiga església romànica de tres naus i tres absis, avui capgirada, i amb l'absis central i l'altre lateral desapareguts; la capçalera actual és recta. Té un cor als peus amb barana de balustres fins de fusta sobre un embigat també de fusta.
El portal, situat en el mur de llevant, és d'arc de mig punt dovellat al fons d'un marc amb brancals de carreus grans i matussers i d'una arcada de petites dovelles blanques; més amunt hi ha un òcul sota la minsa cornisa angular. Aquest mur del frontis de parament de pedra vista amb tècnica de maçoneria té encara restes del mur de l'absis central on va ser inclòs: per damunt de l'òcul encara es veu l'arc presbiteral romànic i un escàs pany de carreus matussers del temple primitiu; es troba una mica avançat respecte del campanar i d'un mur que s'aixeca poc més amunt com a complement del frontis sobrealçat.
Dimensions: 17'00 x 4'80 x 7'80 metres de llargada i amplada respectivament; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa onze metres.
Guarda dues piques romàniques, una de baptismal i una altra possiblement per a l'oli; ambdues tenen relleus laterals; la baptismal, del segle XII, de boca circular, de poca profunditat (24 cm) es troba sobre un peu cilíndric amb capitell; té un diàmetre de 124 centímetres i un gruix de 12; la seva decoració omple tota la superfície exterior a base d'elements vegetals estilitzats i alguna forma animal, formant dues bandes separades per una motllura; la seva factura mostra una bona qualitat. La pica per a l'oli, en canvi, té unes representacions a base de tècnica incisiva molt elemental i representa figures d'animals; té forma rectangular de 31 x 46 x 38 cm respectivament d'ample, llarg i alt; es troba encastada a la paret i té un peu igualment decorat amb incisions. L'església de Sorpe també guarda un retaule gòtico-renaixentista del segle XVI, la imatge central del qual, sant Pere, és una talla romànica policromada a excepció de la resta ja del Renaixement. Recentment s'han trobat restes de pintures romàniques al mur sud i en el terrabastall.
Campanar de base romànica (encara s'hi veu al mur de ponent un fris d'arcs cecs), refet i completat cap el 1726. Té planta gairebé quadrada (4'73 x 4'42 m) i una teulada a dues vessants. La cel·la té quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada costat; hi pengen dues campanes; les finestres del nord i de l'est estan tapiades. Els seus murs de carreus petits i matussers disposats en filades ordenades són de pedra grisenca.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant; és el lloc que abans ocupava una de les absidioles romàniques substituïda ara per aquest campanar.
Alçada: 15'25 metres.
Esveltesa: 3,2
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25369
Autors
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-06-2004)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  ORRIOLS, XavierLes campanes a les valls d'Àneu1995
  19 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-01-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesCampana petita, Santa Maria (1)181970199
  Sala de campanesCampana grossa, Sant Pere (2)196895496

 • ALT ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF