Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Llorenç d'Isavarre - ALT ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència: 6236)


Alçada del campanar 26.6
Descripció Altitud: 1125 metres.
Església romànica del segle XII modificada al XIV i al XVI. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta de canó apuntada sobre tres arcs torals de mig punt que descansen en una imposta bisellada amb relleus en els punts on es troben amb els arcs; està capçada per un absis semicircular decorat per fora amb mènsules sota cornisa; l'acompanyen dues capelles laterals per banda. Conserva una portalada romànica oberta al mur lateral de migdia; està aixoplugada sota d'un porxo amb teulada de pissarra sobre bigues de fusta; es troba al fons d'una gran i fonda arcada de mig canó que simula dovelles amb un arrebossat emblanquinat; el portal en arc de mig punt dovellat descansa sobre senzilles impostes i de brancals de pedra blanca carreuada; queda envoltat per tres arquivoltes de mig punt en degradació decorades amb bitllets alternats amb rosetes inscrites en cercles; la més fonda només amb una motllura bossellada; descansen en senzilles impostes i en dues columnetes per banda que tenen capitells amb relleus figuratius arcaics; un bordó decorat amb un escacat el corona.
Dimensions: 18'32 x 5'50 x 7'30 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada comptada des del fons de les capelles laterals fa 11'26 metres.
Guarda una pica baptismal romànica (finals del XII o principis del XIII) amb decoració geomètrica i cares humanes en relleu; té forma semiesfèrica i descansa en una petita columna amb un capitell tronco-piramidal; mesura 109 cm de diàmetre a la boca, 36 cm d'alçada i una profunditat de 27 centímetres. A l'exterior, al costat del portal, hi havia un recipient rectangular, una antiga pica d'oli, que conserva una figura d'animal en baix relleu; es tracta d'un treball rústic probablement dels segles XII o XIII; mesura 137 x 35 x 42 centímetres respectivament de llarg, ample i alt; el 2009 s'ha traslladat a l'interior.
Campanar d'estil rústic i auster típic del Pallars obrat al segle XVIII. Té planta gairebé quadrada (5'06 x 5'25 m) i està coronat per una cornisa i una agulla piramidal de base quadrada que fa inflexió i es converteix en un cos agut vuitavat; estan recoberts de lloses de pissarra negra petites i matusseres disposades en escata. Per l'exterior són visibles una esfera horària adjacent a la finestra oberta al sud i, a mitja alçada, una minsa motllura que separa el campanar en dos cossos. La cel·la queda oberta amb finestres, una a cada cara, dues en arc de mig punt i una tercera de rectangular; una quarta avui està tapiada. A la base els seus murs tenen paraments de petits carreus matussers en filades regulars; són les restes d'un antic campanar romànic. El mes d'agost del 2009 es va procedir a una restauració de l'agulla. Una escala de fusta puja fins a la cel·la després de travessar dos replans igualment de fusta; hi penja una campana.
Situació: gairebé exempt unit per la base amb la nau; fa angle al sud-est de la façana lateral encarada a migdia, molt proper a l'absis.
Alçada: 26'60 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 265-MH
Identificador: RI-51-0010158
Campanes L'església de Sant Llorenç té un campanar amb dues campanes encara que solament una en funcionament.
També un antic jou de fusta serveix per falcar l'escala d'accés al campanar.
Autors
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-06-2010)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ORRIOLS, XavierLes campanes a les valls d'Àneu1995
  16 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 21-01-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  SagristiaCampana (0)1500ca3219
  Sala de campanesCampana petita (1)DENCAUSSE, DOMINIQUE185573225
  Sala de campanesCampana grossa (2)173398545

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Llorenç d'Isavarre - ALT ÀNEU (CATALUNYA)
  Rellotge mecànic (1)

  Existent Parat Manual

  Descripció En aquest campanar hi ha instal·lada la maquinària de l'antic rellotge amb els tres pesos (quarts, hores i minuter) en desús de fa molts anys.
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 11-11-2014
  Fotos

 • ALT ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-03-2021
  Convertir a PDF