Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí d'Escalarre - LA GUINGUETA D'ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència: 6222)


Alçada del campanar 11.2
Descripció Altitud: 993 metres.
Església romànica aixecada entre els segles XII i XIII. Consta de dues naus, la situada al nord, segurament més antiga, avui es troba dividida en capelles i el seu absis semicircular amb decoració d'arcs cecs entre lesenes i paraments de carreus matussers ha quedat convertit en sagristia; la nau del cantó de migdia, més llarga i ampla, coberta per unes voltes d'aresta, també té un absis semicircular sense decoració a la capçalera precedit per un ampli arc presbiteral amb volta de canó apuntat. Una capella tardana es troba a la banda de migdia. Els murs del temple tenen paraments de lloses i còdols, en part arrebossats com al frontis.
El portal romànic es troba obert al centre del mur del frontis de la nau major; el formen dues arquivoltes de mig punt en degradació de caires bossellats de pedra blanquinosa i un ampli guardapols decorat amb baixos relleus i amb bitllets cilíndrics destacats, alternant uns i altres; els brancals, igualment de pedra blanca són en part bossellats. Els murs estan arrebossats en la seva major part.
Guarda una pica baptismal semiesfèrica amb baixos relleus geomètrics i alguna imatge antropomòrfica esquemàtica; es troba damunt un peu cúbic i adossada al mur i sembla ser de temps medievals.
Campanar modern d'espadanya de dos ulls rectangulars, un d'ells un poc més ample que l'altre, entre tres pilars coberts per una teuladeta horitzontal amb dos curts vessants que sobresurten en senzilles cornises per davant i per darrere; hi pengen dues campanetes. L'estructura, segurament de paredat de llosa, queda coberta per un arrebossat. La seva base fa una amplada de 6'90 metres.
Situació: damunt el mur del frontis de la nau major encarat a ponent.
Alçada: 11'20 metres.
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25481
Autors
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-06-2016)
 • 5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA I ABELLÍ, Blai
  Actualització 17-03-2023

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMartina i Ota (1)MANCLÚS, SALVADOR195969190
  EspadanyaImmaculada Concepció (2)177470199

 • LA GUINGUETA D'ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-03-2023
  Convertir a PDF