Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Borén - ALT ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència: 6217)


Alçada del campanar 31.4
Descripció Altitud: 1113 metres.
Església d'orígens romànics modificada cap el 1791. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes d'aresta sobre arcs torals de mig punt que descansen en una imposta classicitzant que recorre tota la base de la volta i en pilastres que baixen al terra des dels arcs torals; la capçalera recta inclou el presbiteri de la mateixa amplada que la nau. El cor amb una barana de fusta tornejada descansa sobre un arc de punt rodó lleugerament rebaixat i en un embigat de fusta.
El frontis té un portal romànic del segle XII com únic element conservat de l'edifici primitiu; està atrompetat amb dues arquivoltes de mig punt sobre senzilles impostes i un ampli bordó amb decoració a base de rosetes; els muntants motllurats mostren unes senzilles impostes decorades amb elements vegetals estilitzats; un òcul es troba obert a mitja alçada; per coronament una fina cornisa angular té una creu al cim i una espadanya d'un ull al seu costat, relíquia conservada del frontis primitiu abans de la construcció del campanar de torre. Els seus murs són de paredat de lloses coberts amb un arrebossat avui mig perdut.
Dimensions: 17'83 x 6'57 x 9'08 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals fa una amplada total de 12'37 metres.
Guarda dues piques romàniques, una baptismal amb incisions geomètriques i una altra de beneitera decorada amb uns rostres primitius en baix relleu; també conserva una talla en fusta de noguera de la Mare de Déu de les Neus, imatge romànica del segle XIII del tipus anomenat Mare de Déu de la Llet en actitud asseguda amb corona i amb el Nen a la falda; procedeix de l'església de la Mare de Déu de les Neus d'Àrreu.
Campanar merament funcional del segle XVIII típic de la zona. Té un primer cos de planta rectangular (4'80 x 5'30 m) i un alt segon cos de caires aixamfranats i capçat per una cornisa i una agulla octagonal de petites lloses de pissarra grisenca amb inflexió a la base; fou refeta el 1989 en haver quedat cremada per un llamp la primitiva. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen dues campanes; unes espitlleres es troben en els pisos inferiors a la cara frontal. Els seus murs són de paredat de llosa amb un arrebossat no massa ben conservat. L'escala del seu interior és de fusta i puja en ziga-zaga arrambada a la banda nord deixant un ull lateral al sud; la cel·la té el sòl de fusta.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat al migdia.
Alçada: 31'40 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25327
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-07-2000)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-06-2010)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier; ROIG, Francesca [Entre el seny i la rauxa - Campanars i campanes al Pallars Sobirà - Editorial Fonoll - Juneda] (2014)
 • 10 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-01-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesCampana (1)BALLESTEROS, PAULINO189378275
  Sala de campanesCampana (2)LAVIGNE181397528

 • ALT ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF