Inventari de Campanes

Església del Santíssim Crist de la Sang - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 6175)


Data de construcció Segle XVI.
Descripció Junt a la porta d'accés trobem el campanar, de planta quadrada i amb dos cossos. Està alçada amb silleria als angles i arcs de les campanes, mentre que la resta del campanar es de maçoneria. El primer cos compta amb dos trams de igual factura, dividits per dos moldures. Sobre aquest trobem el cos de les campanes, amb cinc finestres. Remata la torre una balustrada amb una veleta.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Com que la coberta de la Sala és moderna, deuria comptar amb una de creueria o de forn. La campana estava instal·lada antigament amb truja de fusta.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, especialment l'escala d'accés a la Sala de les Campanes, amb nombroses runes. L'accés per la mateixa és a més difícil per no comptar amb llum. Dos de les finestres estan quasi tapiades, segurament per motius d'acústica. Compta a més amb una coberta recent, plana i que poc té a vore amb les voltes tradicionals. Per un altra banda la campana es troba mecanitzada amb motor de vol continu, al que sols trobem una corretja, funcionant amb dificultats er tocar, i a més està instal·lada amb truja de ferro. Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar la restauració de la mateixa, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es deuria mecanitzar amb motor d'impulsos.
Campanes Compta amb una campana fosa als tallers dels Hnos Roses de Silla (València). En ella no indica la data en que va ser fosa, no obstant hi ha al temple parroquial altres de similars característiques a aquesta que es van fer l'any 1940, moment en que el conjunt va ser reconstruït. Es possible que aquesta es fera amb la resta eixe mateix any.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs es realitzaven amb la campaneta existent i suposem que serien simples senyals amb el vol o repic de la mateixa.
Tocs actuals de campanes La campana volteja mecànicament.
Intervencions El campanar és un afegit a la fàbrica medieval de l'església, que era el primitiu temple parroquial. La seua construcció sembla datable del segle XVI, per seguir la tradició medieval de torres defensives, però ja compta amb arcs de mig punt i un sistema constructiu similar a altres campanars del segle XVI. Desconeixem quan va desaparéixer la volta primitiva del campanar, l'actual es una obra ja del segle XXI.

Als anys 60 es va mecanitzar la campana, substituint la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant el motor de vol continu. A primera vista sembla una intervenció de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, no obstant no es podria descartar a Lepatronic com a l'autor de la mateixa.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
  • 7 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 25-09-2014

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesLeonor (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)1940ca4140

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BENIGÀNIM: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 73 Usuaris: 0