Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - IVARS D'URGELL (CATALUNYA)

(Referència: 6061)Alçada del campanar 34.46
Descripció Altitud: 265 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1785 i el 1790; fou engrandida el 1967. Consta de tres naus de quatre trams, un d'ells amb el cor, la central coberta amb voltes de llunetes i les laterals amb voltes bufades; estan separades per arcs formers de mig punt sobre pilars cruciformes alts i prims; el presbiteri és recte; tot el conjunt queda cobert per una sola teulada de dos vessants. El cor amb barana de fusta es troba sobre un arc rebaixat i una volta de llunetes. L'ample mur del frontis és de carreus ben escairats amb una portalada neoclàssica a base d'un portal en arc rebaixat flanquejat per pilastres toscanes sobre pedestals adossades als brancals, un entaulament amb pinacles i una fornícula amb imatge; un òcul motllurat es troba a mitja alçada i, per coronament, una cornisa angular amb una creu al cim. Unes poques grades estan davant del portal.
Dimensions: 22'21 x 6'76 x 12'85 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus fan una amplada de 16'20 metres.
Arquitectes: mestres de cases Francesc Albareda, pare i fill. Pel que fa al campanar, Francesc Nadal de Lleida.
Campanar neoclàssic aixecat entre el 1803 i el 1805. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'54 x 5'54 m); un de segon vuitavat està separat del primer per una motllura i coronat per una cornisa motllurada destacada i un terrat amb balustrada damunt del qual s'aixeca una torrella vuitavada amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna, amb una cornisa i una cúpula de vuit sectors de perfil sinuós recoberta de rajoles verdoses i blanques i amb els careners ressaltats. La cel·la sota terrat queda oberta amb quatre finestrals en arc de mig punt sobre impostes i balustrada dins d'un requadre lleugerament enfonsat; hi penja alguna campana.
Situació: sobre l'ala esquerra de l'edifici fent angle amb en el sud-oest del frontis encarat a migdia.
Alçada: 34'46 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14778
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-03-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-11-2006)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-02-2016


 • IVARS D'URGELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF